Asociaţia pentru pensii private: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II vor avea efecte devastatoare

Data actualizării: Data publicării:
cei-mai-saraci-pensionari-

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România consideră că măsurile propuse de Guvern, prin proiectul de OUG, pentru Pilonul II de pensii private desfiinţează de facto acest sistem de economisire a populaţiei pentru vârsta pensionării, cu efecte devastatoare asupra veniturilor viitoare ale românilor, asupra pieţei de capital, întregului sector financiar şi economiei româneşti în ansamblul ei.

National Banks Open For One Day To Allow Greek Pensioners To Collect Rationed Payouts
Foto: Guliver/Getty Images

Participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Miercuri, APAPR a avertizat că aceste măsuri vor afecta atât populaţia, cât şi companiile.

„APAPR, organizaţie care apară interesele a peste 7 milioane de români, avertizează că prin proiectul de OUG aceştia sunt încurajaţi să îşi retragă economiile realizate prin muncă cinstită timp de 11 ani la Pilonul II de pensii, economii prin care aceştia au devenit cel mai important investitor în economia românească. Acest îndemn la retragerea economiilor îi va lăsa mai săraci în viitor, când, la vârsta pensionării, nu îşi vor mai putea completa veniturile necesare traiului zilnic”, se arată în comunicatul citat de News.ro.

Asociaţia avertizează că, pe fondul declinului demografic,această măsură va condamna definitiv românii la sărăcie şi captivitate faţă de sistemul public de pensii, din ce în ce mai împovărat de volumul plăţilor pe care trebuie sa le onoreze lună de lună.

„Mai mult decât atât, renunţând la Pilonul II, românii vor pierde dreptul de a lăsa moştenire banii economisiţi pentru pensie. În acelaşi timp, pentru mai bine de 50% dintre români, Pilonul II reprezintă singura sursă de economisire. Odată cu intrarea în vigoare a măsurilor, aceste economii vor dispărea, cei mai mulţi dintre români fiind puternic tentaţi să se îndrepte către un consum imediat”, se arată în comunicat.

APAPR a subliniat că aceste măsuri pun în pericol nu doar pensiile private viitoare ale românilor, ci şi economia României în ansamblu. Astfel, noul proiect de OUG ar reduce semnificativ cea mai importantă acumulare de capital autohton din istorie, mărind astfel dependenţa ţării, atât a bugetului de stat, cât şi a sectorului privat, de finanţările externe. Măsurile vor avea un impact negativ masiv şi imediat asupra pieţei de capital şi vor creşte costul de finanţare a datoriei publice, potrivit asociaţiei.

„În acelaşi timp, măsurile compromit promovarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la statutul de piaţă emergentă, ceea ce ar fi însemnat un avantaj semnificativ pentru economia României. În perspectivă, marile proiecte de infrastructură ale României vor fi şi ele grav afectate. În acest context, prevederea care îşi propune să stimuleze investiţiile fondurilor de pensii în infrastructură devine goală de conţinut”, se arată în comunicat.

Totodată, prin aceste măsuri, Guvernul creează un cadru legislativ ostil de natură să izoleze România faţă de mediul de afaceri internaţional, potrivit APAPR. În acelaşi timp, asociaţia avertizează că administratorii Pilonului II sunt anihilaţi de combinaţia reducerii cu 67% a comisioanelor de administrare, concomitent cu noi cerinţe nerealiste de capital.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri