Acuzații: Incident grav de siguranță pe Otopeni. Reacția companiei care gestionează aeroportul

Data actualizării: Data publicării:
avion otopeni

Asociația Pro Infrastructură trage un semnal de alarmă privind siguranța pistelor de aterizare și decolare de pe Aeroportul Otopeni, din București, afirmând că acestea pun în pericol pasagerii, din cauza „stării dezastruoase” în care se află.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 17:55 - În urma apariției în presă a incidentului de pe una dintre pistele aeroportului Henri Coandă, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a reacționat și a trimis un comunicat pe care îl redăm integral mai jos:

Precizări privind starea infrastructurii Aeroportului Internațional Henri Coandă:

Având în vedere situatia relatată de mass-media, privind faptul că „o bucată din pistă s-a dizlocat complet” și că „mai bine de o oră, Aeroportul Internațional Henri Coandă a fost complet închis traficului aerian”, facem următoarele precizări:

  • La decolarea de pe pista 08R a cursei El-Al de vineri, 30 martie, operată cu o aeronavă Boeing 747-400, s-a produs o exfoliere a statului asfaltic de uzură, cu o grosime de 0,6 cm.

  • Acest tip de aeronavă operează, conform certificatului de autorizare emis de AACR, cu măsuri speciale. Astfel, conform procedurii în vigoare, imediat după decolare a fost efectuat controlul special pe suprafața pistei și, ca urmare, s-a intervenit pentru eliminarea neconformității în vederea desfășurării în siguranță a traficului aerian.

  • În 10 minute, traficul a fost redirecționat către pista 08L, siguranța în exploatare nefiind afectată.

Precizăm totodată că, în vederea menținerii siguranței operațiunilor aeriene, în ultimii ani s-a derulat permanent un program de reparații curente la pista 08R-26L, până în prezent fiind înlocuită suprafața de rulare în proporție de 80%.


Singura pistă operațională pe toată lungimea a fost închisă de urgență, vineri, după ce o bucată s-a dislocat complet, la decolarea unui avion Boeing 747-700 al companiei israeliene El Al. În condițiile în care cealaltă pistă a aeroportului, „degradată profund, nefuncțională pe o treime din lungime” era închisă, Otopeniul a fost complet închis traficului aerian, mai transmite Asociația Pro Infrastructură.

În urmă cu o săptămână, directorul TAROM Werner Wolff a declarat, la Timişoara, că este nevoie de o investiţie pe Aeroportul Otopeni unde calea de rulare este plină cu gropi care taie roţile aeronavelor. Astfel, TAROM cheltuie bani pe schimbarea roţilor avioanelor de trei, până la cinci ori pe săptămână, în loc să le schimbe la câteva luni.

Redăm mesajul integral publicat de Asociația Pro Infrastructură: 

„INCIDENT GRAV de siguranță săptămâna trecută pe Aeroportul International Henri Coanda din cauza stării dezastruoase a pistelor de aterizare-decolare!

Organizația noastră a mai atras atenția recent asupra stării execrabile a pistelor și a suprafețelor de mișcare de pe aeroportul din Otopeni. Din păcate suntem nevoiți să o facem din nou, deoarece este inadmisibil că starea actuală a infrastructurii ajunge să pună în pericol siguranța aeronavelor și implicit a pasagerilor!

Pista 08R/26L, singura operațională pe întreaga lungime de 3500m, cârpită în repetate rânduri cu straturi subțiri de asfalt, a ajuns să reprezinte un adevărat risc de siguranță. Spre exemplu, vinerea trecută, în urma decolării unei aeronave Boeing 747-400 a companiei israeliene El Al, o bucată din pistă s-a dislocat complet, forțând închiderea de urgență a acesteia. O astfel de situație este extrem de gravă, punând în pericol atât siguranța aeronavei cât și a călătorilor, indicând nevoia urgentă de reparații capitale, nefiind vorba de primul incident de acest fel.

În timpul acestui incident, pista 08L/26R, cealaltă pistă a aeroportului, degradată profund, nefuncțională pe o treime din lungime, era închisă complet pentru lucrări de întreținere. În consecință, timp de mai bine de o oră, Aeroportul Internațional Henri Coandă București a fost complet închis traficului aerian, aeronavele aflate în zbor fiind nevoite să evolueze în zone de așteptare până la remedierea problemelor!

Practic s-a ajuns în situația în care piloții, controlorii de trafic aerian și chiar managerii companiilor aeriene atrag atenția că starea infrastructurii aeroportuare a devenit inacceptabilă și riscurile operaționale sunt extrem de ridicate! Până și conducerea operatorului național TAROM a declarat recent că este nevoită să schimbe anvelopele aeronavelor de 5-6 ori mai des decât în mod normal din cauza pistelor și suprafețelor de mișcare degradate.

Solicităm Companiei Naționale Aeroporturi București precum și Ministerului Transporturilor din România să ia de măsuri urgente pentru reabilitarea capitală și operaționalizarea pistelor Aeroportului Henri Coandă pentru a nu avea evenimente cu posibile urmări tragice!”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri