Astra are o relație strânsă cu statul. Printre clienții companiei se află TAROM, Aeroportul Otopeni și Poșta Română

Data publicării:
astraasig

Astra administrează, de peste 20 de ani, majoritatea contractelor din domeniul aviaţiei din România. În 2013, pentru al şaptelea an consecutiv, compania a câştigat contractul de asigurare CASCO al avioanelor TAROM, în valoare de 2,3 milioane de dolari.

Pe lista clienţilor se mai află Aeroporturile Otopeni şi Băneasa, care anul trecut au achitat un sfert de miliard de euro pentru poliţa de răspundere civilă, dar şi ROMATSA, cu o poliţă în valoare de 357.000 de euro.

Şi Poşta Română a ales aceeaşi companie pentru asigurarea autoutilitarelor, pentru suma de 128.000 euro. Iar Romsilva a încheiat cu Astra 10 contracte în valoare de peste 80 de mii de euro.

Compania Naţională de Autostrăzi este afectată indirect de scandalul izbucnit după intrarea Astra în administrare specială. CNADNR nu este clientul firmei, dar are de primit aproape 100 de milioane de lei de la aceasta, pentru o poliţă încheiată de firma de construcţii Romstrade, patronată de Nelu Iordache.

Romstrade a folosit o poliţă de asigurare încheiată cu Astra pentru a câştiga o licitaţie de construcţii de autostrăzi făcută de CNADNR. Ulterior, Romstrade a intrat în insolvenţă, iar Compania de Autostrăzi a cerut executarea poliţei. Astra a pierdut în primă instanţă şi are de plătit 100 de milioane de lei.

Procesul continuă însă la Curtea de Apel Bucureşti.

Oltchim este un alt vechi client al firmei de asigurări. Începând din 2006 a încheiat în fiecare an o asigurare de răspundere profesională a directorilor, pentru care compania din Râmnicu Vâlcea a plătit câteva zeci de mii de euro pe an. După intrarea în insolvenţă a Oltchim, Astra e bună de plată în contul acelei poliţe.

E vorba de 10 milioane de euro, care ar fi mai necesari decât aerul în momentul de faţă. Sper să fie onorată cât mai rapid şi această poliţă de asigurare pentru Oltchim”, spune Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim.

Acestea sunt doar o parte din problemele pe care Dan Adamescu, patronul Astra, va trebui să le rezolve după intrarea firmei în administrare specială.

Este o măsură incredibilă, incalificabilă. Pericolul decredibilizării este uriaş. Sunt afectaţi românii, sunt afectate companiile”, a spus el la scurt timp de la aflarea veştii.

Astra Asigurări nu este singura companie a omului de afaceri.

Dan Adamescu câştigă şi din centrele comerciale şi hotelurile din Bucureşti şi Mamaia. De asemenea, omul de afaceri mai deţine ziarul România Liberă, dar şi echipa de fotbal Oţelul Galaţi. Lista investiţiilor este completată de companii din domeniul construcţiilor şi al energiei.

Practic, Dan Adamescu, al doilea cel mai bogat român, cu o avere de aproape un miliard de euro, deţine un adevărat imperiu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri