Autoritățile pregătesc reducerea TVA la pâine, brutarii se pregătesc de grevă

Data publicării:
07032013 20m 20tva 20paine 201-53525

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că reducerea TVA de la 24% la 9% pe tot lanțul de producție a pâinii va reduce semnificativ evaziunea fiscală din domeniu. Mai ales dacă măsura este completată și de controale și sancțiuni mai aspre pentru cei care lucrează la negru.

„Vom decide asupra acestui proiect imediat ce vom avea datele pentru primul trimestru din punctul de vedere al încasărilor la buget. După primele două luni nu stăm atât de grozav. Sper ca lucrurile să se amelioreze în martie, astfel încât imediat după 15 aprilie să luam această decizie cu privire la introducerea proiectului pilot de la 1 iulie 2013”, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Măsura este așteptată cu nerăbdare și de patronatele din industria de panificație. Și-au făcut deja calculele, chiar dacă știu că Fondul Monetar Internațional se opune acestei măsuri.

„Evaziunea fiscală ar scădea la 20%. La făină, bugetul statului ar trebui să suporte față de cât încasează acum 76 de milioane lei, iar la pâine, 17 milioane. Un total de 93 - 94 de milioane de lei, adică 25 de milioane de euro”, a explicat Aurel Popescu, președintele patronatului.

Brutarii amenință cu greva

Brutarii ţării ameninţă că vor face grevă fiscală, adică nu vor mai plăti taxe. De fapt, e o ameninţare cu bătaie lungă. Scot din cuptor greva fiscală ca să preseze guvernul să introducă acel TVA redus la 9% pentru panificaţie. E una dintre promisiunile guvernului, a fost anunţată ca program pilot de la jumătatea anului, dar cu trecerea lunilor nu mai pare aşa de sigură. Miniştrii se uită şi în buget şi până acum lucrurile nu stau atât de bine încât statul să poată renunţa la o parte din venituri.

Patronatele din panificaţie spun că piaţa neagră a pâinii a ajuns la 70% din totalul producţiei şi dacă TVA nu va fi redus de la 24% la 9% nu pot rezista.

Morarii susţin că din cauza pieţei negre, în primele două luni ale acestui an vânzările de pâine ale producătorilor care plătesc taxe au avut cea mai mare pierdere din ultimii ani.

Un român mănâncă în medie 100 de kilograme de pâine pe an

România este pe locul doi în Uniunea Europeană la consumul de pâine. Un român mănâncă, în medie, aproape o sută de kilograme de pâine într-un an, cu o treime mai mult față de un european. Prețul pâinii de la noi este de două ori mai mic decât în Europa, însă taxa pe valoarea adăugată este mai mare.

Piața din România este estimată la 1,5 miliarde de euro. Trei sferturi din producție ajunge însă în economia neagră, spun patronatele din panificatie. Din zece pâini vândute, doar pentru 3 se plătesc taxe.

Astfel, statul pierde din nefiscalizarea a peste două treimi din piaţă aproape 300 milioane de euro pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri