Sari la conținut

Autostrada demolată va fi deschisă, cel mai devreme, peste doi ani

Foto:www.construim-romania.ro

Redeschiderea circulației publice pe tronsonul de autostradă A1 Orăștie – Sibiu Lot 3 în condiții de siguranță este tehnic imposibilă în mai puțin de doi ani și orice forțare a redeschiderii traficului pe actualele soluții tehnice înseamnă iresponsabilite la cel mai înalt nivel, respectiv punerea în pericol cu bună-știință a vieții celor care vor circula pe respectivul tronson de autostradă, afirmă Mihai Alexandru Crăciun într-o postare amplă ce include fotografii de la fața locului, intitulată ”A1 Orăștie-Sibiu Lot 3, autostrada Meșterului Manole”. Construit ”pe pământuri mișcătoare, cu versanți de deblee care curg spre axul drumului” lotul 3 nu poate fi numit autostradă, spune el. O înregistrare video efectuată la finele lunii iunie este disponibilă pe Youtube.

”Pentru a fi sigură în exploatare A1 Orăștie – Sibiu Lot 3 are nevoie de soluții tehnice radical diferite, pornite însă de la acceptarea realității că stratul de suport pur și simplu nu ține autostrada. Iar în aceste situații, dacă nu luăm în considerare schimbarea traseului autostrăzii, singura soluție este construcția de sisteme de sprijin care să fie așezate pe stânca de sub argila nisipoasă îmbibată cu apă”, crede Crăciun.

La nici 328 de zile de la închiderea tronsonului nu există încă o expertiză tehnică asupra autostrăzii, iar licitația pentru realizarea unei astfel de expertize este de abia în desfășurare. La licitație a fost depusă o singură ofertă din partea asocierii Elite Consulting – Errevia -Pro Iter Priogeto.

Abordări heiruipiste

”Știm că avem o autostradă prost construită și știm că nu știm ce este greșit la ea, dar planificăm să redeschidem traficul. Ceva este nepermis de în neregulă în această situație și am sperat că (...) problemele serioase, precum cele ale autostrăzii A1 din zona Aciliu, vor fi abordate profesionist și cu responsabilitate. Constatăm însă cu mare amărăciune că ne-am înșelat și că CNADNR și Ministerul Transporturilor continuă să fie animate de aceeași abordare politicianistă, heirupistă și iresponsabilă a problemelor grave din transporturile naționale”, afirmă Crăciun. Articolul poate fi citit integral aici.