Sari la conținut

Avansul mediu la credite ipotecare a crescut cu 9% în 2016

Băncile au majorat în cursul anului 2016 avansul cerut la creditele ipotecare acordate, drept răspuns la legea dării în plată. Spre sfârșitul anului acesta a scăzut, potrivit unui instrument de comparare a creditelor, pus la punct de Finzoom.ro.

credite

Prima reacţie a băncilor la Legea Dării în Plată a fost de înăsprire a condiţiilor de acordare a creditelor ipotecare, în special prin creşterea avansului minim solicitat: de la 15% pentru creditele imobiliare în lei şi 25% pentru cele în euro, către 35% la lei şi 45% la euro, potrivit unei analize Finzoom pe această temă.

Avansul mediu la creditele imobiliare în lei a crescut continuu de la  16,5% la începutul anului, până la  26,6% în luna iulie, după care a scăzut şi s-a menţinut la în jur de  25% până la sfârşitul anului.

Cele mai multe creşteri de avans s-au înregistrat însă luna  mai (la 11 bănci), luna în care a fost aprobată Legea Dării în Plată.

Din luna august 2016 băncile au început să reducă avansul la creditele ipotecare, însă în anumite condiţii

Băncile şi-au dat seama că efectul legii dării în plată nu este chiar aşa de devastator precum au prevăzut şi, pentru a nu pierde clienţi, au început să reducă avansul solicitat la  credite, dar doar în anumite condiţii.