Avertisment. Cele mai mici încasări din taxe și impozite

Data publicării:
bani - bancnote de 100 lei8

Bugetul pentru anul viitor ar putea stabili o premieră nedorită. Specialiştii de la Consiliul Fiscal estimează că România ar putea încasa cele mai mici venituri din taxe şi impozite înregistrate vreodată. Pe fondul reducerii taxelor şi impozitelor, acestea vor fi cu aproape 15 procente mai mici decât media europeană de 40%.

Economiştii prevăd o scădere de două puncte procentuale a veniturilor din taxe şi impozite în 2017, faţă de media ultimilor ani. Vor contribui la această evoluţie o nouă scădere a TVA, până la 19%, împreună cu alte tăieri de taxe, precum cea pe stâlp şi supraacciza la carburanţi.

Vom avea venituri fiscale conform estimărilor Comisiei Europene la 25,4% din PIB, cel mai mic nivel de când avem date statistice, în ultimii 20 și ceva de ani”, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Creșterea economica e un alt motiv de îngrijorare. În primele nouă luni din an, a fost 4,9%, ceea ce înseamnă o încetinire faţă de 5,2%, cât a fost la jumătatea anului acesta, potrivit INS. Majorările salariale din mediul privat şi bugetar au încurajat consumul, la fel şi reducerile de taxe.

„Am crescut salariile cu undeva la 25% per total companie. La 2.300 de oameni a fost un impact financiar. Dar lucrul ăsta este foarte bun. Pentru că dacă nu este putere de cumpărare, noi cui vindem produsele astea?”, spune Radu Timiş, patronul unui producător de mezeluri.

Sunt însă şi pericole.

Stimularea cererii şi a consumului a creat mai degrabă locuri de muncă în alte ţări. În acest moment, importurile cresc mult mai rapid decât exporturile”, spune Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

„Ar trebui să avem grijă să nu risipim această creştere de buget care vine din creşterea economică numai şi numai pe măsuri creşteri salariale, creşteri de pensii şi reduceri de taxe”, spune Valentin Lazea, economist-şef la BNR.

Anul viitor, bugetul se va resimţi sub greutatea cheltuielilor, avertizează economiştii. Iar asta pentru că statul ar putea cheltui cu peste 5 miliarde de euro mai mult decât va aduna în vistierie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri