Avertisment de la Comisia Europeană: Noua lege a pensiilor, un risc semnificativ la adresa deficitului public

Data publicării:
sediul Comisiei Europene, exterior
Sediul Comisiei Europene. Foto: Getty Images

Comisia Europeană a transmis oficial o recomandare pentru România de a corecta, în 2020, abaterea semnificativă de la obiectivul bugetar pe termen mediu. În raportul de la Bruxelles se mai arată că noua lege a pensiilor prezintă un risc semnificativ de creștere a deficitului.

În 25 septembrie 2019, reprezentanți de la Bruxelles au venit la București într-o misiune, pe vremea fostului Guvern. În urma acestei misiuni, Comisia Europeană a constatat „absența unei acțiuni eficiente din partea României", precum și o „abatere ridicată cumulată de la traiectoria de ajustare către obiectivul bugetar pe termen mediu".

În octombrie, guvernul Dăncilă a trimis o scrisoare către Comisia Europeană privind acțiunile sale de corectare a abaterilor, dar oficialii de la Bruxelles nu au fost convinși. Concluzia a fost că România nu a luat măsuri eficiente.

Astfel, Comisia transmite României recomandări noi, iar Guvernul Orban trebuie să raporteze până în 15 aprilie 2020 acțiunile întreprinse.

În raportul de la Bruxelles se mai arată că noua lege a pensiilor prezintă un risc semnificativ de creștere a deficitului public în 2020 și nu numai, în condiţiile în care aceasta conţine majorări semnificative ale punctului de pensie în intervalul 2019-2021, arată raportul. Funcționarii Comisiei, care au fost în misiune la București, le-au spus celor de la Ministerul Finanțelor că nu este clar modul în care noua lege a pensiilor, în special creșterea cu 40% a pensiilor, poate fi adaptată fără a modifica programul de implementare.

Potrivit estimărilor Guvernului, din septembrie, citate de Executivul comunitar, Legea pensiilor va majora cheltuielile guvernamentale cu 0,8% din PIB în 2019, 2,3% în 2020 şi 4,9% în 2021, comparativ cu nivelul din 2018.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri