Avertisment pentru turiști. Comisionul este mare la bancomate în străinătate

Data publicării:
23122012 20m 20carduri-40181

Comisionul este mare la bancomate în străinătate, dar în vacanţă, plata cu cardul este mai avantajoasă decât cash. Dacă au un card în lei, pentru orice tranzacţie în altă valută turiștii români vor avea de plătit un comision de schimb valutar de până la 2% din valoarea plăţii. Cu un card în euro ei pot evita această situaţie.

În timp ce banii cash ținuți într-un singur loc pot fi pierduți sau furați, tranzacțiile pe card nu sunt lipsite de costuri. Cel mai bine este ca cei plecați în vacanță să achite cu cardul direct la magazin sau la restaurant, pentru că dacă scot bani de la ATM în strainatate, vor plăti un comision de până la 2% din suma retrasă.

Procent din suma retrasă și sumă fixă

La retragerea banilor de la bancomatele din străinătate, băncile din România pun comisioane atât ca procent din suma extrasă, cât şi o taxă fixă. În lei sau în euro. De aceea, cel mai bine este plata cu cardul şi nu schimbul leilor în euro înainte de plecarea în vacanţă. Motivul este că băncile din România folosesc un curs în favoarea lor, iar dacă se plătește cu cardul, cursul este unul mult mai avantajos.

„Din punctul de vedere al cursului de schimb, el este unul mult mai bun dacă se utilizează cărţile de credit sau debit. Este unul foarte apropiat de cursul BNR şi al Băncii Central Europene”, explică Dragoş Cabat, analist financiar.

Băncile taxează şi retragerea de cash inclusiv în România. Însă, sumele sunt mai mici atunci când banii sunt scoşi de la bancomatele proprii ale băncilor decât de la ATM-urile băncilor concurente.

„Plata cu cardul este cea mai sigură metodă de a plăti în momentul de faţă pentru servicii şi produse. De ce? Pentru că există o protecţie în momentul de faţă din partea băncilor şi a Visa şi MasterCard. Unul dintre cele mai importante servicii este cel de turism. Aici intră bilete de avion, pachete”, spune Antonio Eram, manager serviciu plăţi online.

Cele mai mari costuri le pot avea cei care își pierd cardului în străinătate. Dacă doresc să retragă bani în regim de urgenţă sau să primească un card nou, ei vor avea costuri de câteva sute de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri