B. Chirițoiu: Obligarea comercianților să vândă produse românești are un interes legitim, dacă este măsură de sănătate publică

Data publicării:
bogdan chiritoiu

 

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

"Este doar un proiect care a trecut de prima cameră. Sunt convins că atunci când va ajunge la Camera Deputaților va fi o discuție mai serioasă, mai detaliată a proiectului de lege. În principiu, orice lege este o restricție în concurență. Trebuie văzut dacă această restricție este legitimă, dacă are sens, care este obiectivul ei și dacă măsura este proporțională. Ea a fost culeasă în mass-media ca fiind o măsură de a favoriza produsele românești, că asta ar fi intenția ei. Însă, așa cum este frazată în proiectul de lege, este o măsură pentru a favoriza produsele proaspete. Și este prezentată ca fiind o măsură care trebuie să contribuie la sănătatea populației, pentru ca noi, cumpărătorii, să avem acces la produse proaspete, așa numitul lanț scurt de producție", a explicat Bogdan Chirițoiu în cadrul unei conferințe pe teme de retail.

În opinia sa, dacă măsura este prezentată ca fiind una protecționistă, menită să protejeze producătorii locali, ar putea întâmpina obiecții.

"Am putea spune că vine în contradicție cu ideea de bază a Uniunii Europene, care este libera circulație a bunurilor și serviciilor. Cât timp este prezentată ca o măsură de sănătate publică, este un interes legitim, este treaba statului. Avem excepții de la regulile de concurență pentru sănătatea publică, dar trebuie discutat dacă are sens sau nu și cum exact va fi ea aplicată, cine verifică lucrurile astea, ce înseamnă lanțul scurt. Noi o să insistăm ca măcar să nu existe o distorsiune a concurenței, să fie aplicată în principiu tuturor agenților economici", a mai spus Chirițoiu.

Senatul a adoptat, săptămâna trecută, o propunere legislativă potrivit căreia marii comercianți sunt obligați să vândă carne, fructe și legume în proporție de minimum 51% din producția românească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri