Banca Transilvania, interesată să cumpere o altă bancă sau un portofoliu de clienţi

Data publicării:
bt

Se pregătesc noi mişcări de consolidare pe piaţa bancară. Banca Transilvania a anunţat că ar vrea să cumpere ori o altă bancă, ori un portofoliu de clienţi. Şi într-un caz, şi în altul, ar avea de unde să aleagă. La vânzare sunt puse acum cinci bănci, dar nu toate ar intra în vizorul Băncii Transilvania. Va conta foarte mult forma în care se află băncile la vânzare - dacă au un portofoliu sănătos de credite sau active atractive.

Cel mai probabil însă, Banca Transilvania se va orienta spre o bancă cu un profil asemănător, orientat spre finanţarea de persoane fizice şi IMM-uri. Ar fi în acest caz şi o achiziţie mai ieftină, care să îi aducă profit pe viitor, odată cu reluarea creditării.

Banca Transilvania poartă deja discuţii cu mai multe bănci pentru o posibilă cumpărare, dar totul va depinde de preţ, spune directorul său general, Omer Tetik. Banca pe care o conduce tocmai a primit o finanţare de 40 de milioane de dolari de la divizia de investiţii a Băncii Mondiale, iar o parte din bani ar putea fi folosiţi pentru o eventuală achiziţie.

Deocamdată, banca nu pare să se grăbească. Are un confortabil loc 3 în clasamentul celor mai mari bănci din România, cu active de 7,2 miliarde de euro şi o cotă de piaţă de aproape 9% la finele anului trecut.

Care sunt băncile scoase la vânzare

Banca Carpatica, înfiinţată de omul de afaceri Ilie Carabulea - arestat la domiciliu în cazul scandalului de la Autoritatea de Supraveghere Financiară - este cea mai recentă apariţie pe lista ţintelor de achiziţie. Banca este una de dimensiuni reduse, cu active de sub 1 miliard de euro şi o valoare de piaţă de circa 40 de milioane de euro, mult diminuată faţă de perioada de boom. Conducerea băncii vrea acum o fuziune pentru a creşte cota de piaţă care, în prezent, se situează la puţin peste 1%.

Volksbank, controlată de austrieci, este cea mai mare bancă scoasă la vânzare, cu active de peste 3 miliarde de euro. Se află pe locul 9 în topul băncilor, cu o cotă de 3,6% la finele lui 2013. Austriecii sunt presaţi să vândă filiala din România cel târziu până la sfârşitului lui 2015, iar între timp se curăţă de creditele neperformante ca să fie banca mai atractivă.

Băncile mai mici par însă a fi mai atractive pentru o preluare. Millennium Bank, deţinută de portughezi, are o cotă de 1% din piaţă. Filiala din România a Millennium trebuie vândută până în vara lui 2015, dar portughezii ar dori să iasă din România mai repede. Dacă ar prelua această bancă, Banca Transilvania ar căpăta un portofoliu de 75.000 de clienţi, cu o rată de solvabilitate bună, de 13,5%.

O altă bancă vânzare este Marfin, cu acţionariat cipriot, care anul trecut a preluat depozitele de la Bank of Cyprus. Marfin avea ca termen de vânzare luna februarie 2014, dar procesul s-a amânat pentru toamnă. Marfin este de vânzare încă de anul trecut, când Ciprul a fost salvat de la faliment, sub condiţia restructurării sectorului său bancar. Marfin are ca acţionar majoritar banca cipriotă Laiki Bank, aflată acum în lichidare.

Tot la cererea Comisiei Europene, şi băncile greceşti trebuie să intre la cură de slăbire, ceea ce ar putea însemna vânzarea unor active din străinătate. Au existat informaţii că National Bank of Greece ar putea fi constrânsă să vândă active de peste 2 miliarde de euro. Aceasta deţine Banca Românească, cea care are acum o cotă de piaţă de 2%.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri