Bancherii ameninţă cu scumpirea euro în cazul conversiei creditelor

Data publicării:
curs schimb valutar lei euro - mediafax-1

Conversia creditelor din valută în lei va crea probleme pentru economie dacă se va face peste noapte, la cursul din momentul semnării creditului. 

"Dacă legea trece în faza în care este acum, estimarea noastră este că leul se va deprecia cu 20%. Sectorul companiilor ar putea intra în colaps", a declarat președintele executiv al Băncii Comerciale Române. 

Varainta optimă, în viziunea bancherilor, ar fi ca transformarea creditelor să se facă în cinci ani. O astfel de măsură nu le-ar fi însă de niciun de folos clienţilor.

Nu este o măsură bună pentru consumatori, au probleme acum, nu peste trei ani, nu peste cinci ani, băncile întotdeauna încearcă să tergiverseze orice iniţiativă”, a spus Ana Maria Masoud, vicepreşedinte al unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor. 

Din punctul de vedere al clientului, cursul ar trebui să fie îngheţat la momentul la care el a făcut contractul şi cu acea dobândă”, a spus Monica Calu, clienta unei bănci. 

Disputa cu băncile se poartă şi în instanţă. Unele procese sunt aproape de o decizie favorabilă clienţilor, spre disperarea băncilor care aruncă în joc tot felul de oferte ori ameninţă în cazul conversiei cu dobânda în lei de la data semnării contractelor, cu dublarea ratelor.

E un contraatac: au spus aşa - suntem de acord să-i îngheţe cursul, dar în aceste condiţii vreau să-i obligaţi consumatorii, pentru că şi-au permis să ne deranjeze Raiffeisen, să suporte costurile la lei din momentul 2007”, a spus avocatul Gheorghe Piperea. 

Banca Naţională susţine că schimbarea creditelor nu trebuie făcută prin legi. 

Dacă sunt cazuri speciale în care un client sau un grup au fost induşi în eroare, există o lege şi ea se aplică. Dar a vorbi, în general, de o conversie la alt nivel decât cursul momentului...E vorba de un contract care s-a încheiat între două părţi în conştienţă totală, nu?”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. 

Ungaria a rezolvat problema creditelor în franci elveţieni cu ajutorul Parlamentului. Legislativul de la Budapesta a obligat băncile, prin lege, să plătească despăgubiri de 3 miliarde de euro clienţilor care s-au împrumutat în monedă străină. În prezent, românii au credite la bănci în valoare totală de 45 de miliarde de euro, din care mai mult de jumătate - ipotecare. Peste 650.000 de clienţi au restanţe la plata ratelor, mai ales la creditele în valută. 

"Dacă legea trece în faza în care este acum, estimarea noastră este că leul se va deprecia cu 20%. Sectorul companiilor ar putea intra în colaps", a spus Tomas Spurny, preşedintele executiv al BCR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri