Bănci amendate cu aproape 6 miliarde de dolari

Data publicării:
9 BANI DOLARI

Elvețienii de la UBS vor plăti 342 de milioane de dolari pentru a-și închide dosarul. Pe limba investitorilor, bursele spun că UBS a scăpat foarte ieftin.

Amenda e mult sub ce se estima, astfel că acțiunile băncii au urcat la cel mai înalt nivel din ultimii șase ani și jumîtate.

Barclays se aștepta pentru o veste cu adevărat proastă și a și primit-o. A pus deoparte 3,2 miliarde de dolari pentru a-și închide dosarul și a primit cea mai mare amendă: 2,4 miliarde.

Sumele sunt amețitoare fiindcă și faptele anchetate sunt grave. Procurorii spun că dealerii băncilor au complotat pentru influențarea ratelor de schimb.

Profiturile ilicite ar putea fi uriașe - piața valutară e cea mai mare din lume, cu tranzacții de peste 5.000 de miliarde de dolari în fiecare zi. Dar gravitatea faptei nu e neapărat o gaură în finanțe si nici o pată pe imagine.

„În acest stadiu, daunele reputaționale sunt discutabile fiindcă cifrele mari arată complet diferit în ochii investitorilor și traderilor. În ceea ce privește băncile însă, cred că sunt mai aproape să taie de pe listă o parte din nereguli”, spune Alastaier McCaig, analist.

Băncile sunt acuzate că nu au supravegheat corespunzător activitatea traderilor care au făcut înțelegeri pe pozițiile adoptate pe piață. E o problemă care începe în bucătaria internă dar care se termină la casa de schimb valutar de la colțul blocului.

Însă băncile cu adevărat puternice au împreună posibilitatea să manipuleze valoarea oricărui produs. În ultima perioadă, cele mai mari bănci din lume au fost acuzate de manipularea prețului la aur dar și de manipularea indicelui LIBOR, prin care se reglează până și costul creditelor imobiliare.

Elvețienii de la UBS au plătit deja un miliard si jumătate de dolari pentru a stinge acest scandal. Însă densitatea mare de dosare și amenzile dese i-ar putea convinge pe bancheri să nu mai ascundă gunoiul sub preș.

Până să se vadă efectele însă, ies la lumină problemele din trecut. Astăzi, deja, autoritățile nu au mai acceptat ca băncile să scape doar cu amenda. PMorgan, Citigroup, Barclays și RBS și-au recunoscut până la urmă vina, deși de regulă marile instituții financiare plătesc pentru închiderea dosarului și subiectul rămâne în aer. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri