Băncile au actualizat, la final de an, comisioanele percepute pentru retragerea de bani de la ghișeu

Data publicării:
oameni la ghiseu banca 1

Cele mai multe bănci din România taxează scump numerarul clienţilor. Acestea percep un comision de 0,5% din suma retrasă de la ghişeu. Există şi sume minime percepute drept comision de retragere, care variază între 2,5 lei şi 15 lei. Clienţii spun că nu ştiu exact câţi bani li se opresc la bancă.

Nu ştiu. Sunt chitanţe care ni se dau. Mi se pare că este 0,5%.

Ca să evite aceste comisioane, unii clienți preferă să scoată bani direct de la bancomat.

De exemplu, mie îmi ia 2 lei.

Am card şi atunci e mai uşor, nu stau la coadă.

Problema este că, de la bancomat, nu pot fi retrase deodată sume mari. Iar pentru fiecare operaţiune, se aplică un comision, care variază între 20 de bani şi 2 lei.

Pentru retragerile de numerar în euro, comisioanele sunt mai mari, până la 1% din suma luată din cont. În plus, dacă vrem să retragem peste 10 mii de euro din cont trebuie să ne prezentăm la bancă în ziua programată. Altminteri, riscăm să plătim şi penalizări.

Unele bănci taxează chiar şi retragerea banilor dintr-un depozit.

Adrian Benţa, specialist fiscal: La o bancă, veniturile din comisioanele bancare înseamnă 30-40 la sută din total venituri.

Potrivit unui raport al Consiliului Concurenţei, România are printre cele mai mari comisioane bancare aplicate unui cont. În Belgia, comisioanele sunt în sumă fixă, de regulă jumătate de euro. La marile bănci din Cehia, retragerile de numerar sunt gratuite sau costă 50 de coroane ceheşti, adică mai puţin de 2 euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri