Băncile vând aur la ghișeu. Lingouri și monede, în loc de cadou de Crăciun

Data publicării:
aur

În 2011, preţul aurului a atins o cotaţie istorică de 1.900 de dolari pe uncie şi cine a reuşit atunci să-şi valorifice aurul din visterie s-a putut lăuda şi cu un profit frumos. De anul trecut însă, preţul metalului preţios a intrat în picaj şi a scăzut cu 40%.

Evident, şi investitorii au început să-şi piardă interesul pentru aur. În România, de exemplu, anul acesta vânzările de aur ale băncilor au scăzut la jumătate faţă de anul trecut.

Acum bancherii au o nouă strategie: aurul drept cadou, nu ca investiţie. Pe lângă credite, băncile vând la ghişee şi aur.

Lingourile aflate în stoc sunt în cantităţi mici, începând de la două grame până la douăzeci de grame.

Am observat în timp că aceste produse de aur în cantităţi mici sunt în principal achiziţionate cu scopul de a le dărui celor dragi”, spune Laura Hexan, şeful departamentului Pieţe Financiare al unei bănci.

În perioada sărbătorilor de iarnă, bancherii speră ca, în total, românii să plece de la ghişee cu cel puţin zece kilograme de aur. Totuși, cadourile nu sunt deloc ieftine. Cel mai mic lingou de aur pus în vânzare costă 350 de lei. Preţul pentru cel de cinci grame este 800 de lei, iar lingoul de 10 grame ajunge la 1.500 de lei.

Anul acesta preţul aurului a scăzut cu 28% la cotaţia dată de Banca Naţională a României. Acum, preţul pentru un gram de aur porneşte de la 130 de lei.

Metalul preţios are perspective bune pentru 2014, chiar dacă vom vedea o politică monetară mai severă, mai strictă, ceea ce în mod normal scade intereseul pentru aur (...) Perspectivele sunt bune, nu explozive, dar bune pentru 2014”, spune Claudiu Cazacu, broker pe piaţa de capital.

Aurul scos la vânzare de bănci nu este românesc. Vine de la austrieci, pentru că România nu mai poate marca aur. După 1999, când s-a introdus taxa pe valoarea adăugată la metalul preţios, Banca Naţională a fost nevoită să-l cumpere de pe pieţele externe din cauza preţului prea ridicat. Acum, în rezervele BNR sunt puţin peste 100 de tone de aur.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri