Achiziţii record pe piaţa românească

Data actualizării: Data publicării:
oameni de afaceri birou sedinta shutterstock_374127247

Marii jucători din economie au ieşit la cumpărături serios anul trecut, astfel că piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a mers mai bine decât se aşteptau analiştii.

Unele companii mari şi-au schimbat proprietarul, iar altele au cumpărat firme din străinătate. Tranzacţiile au atins vârful în trimestrul trei, atunci când s-au făcut câte două pe săptămână, în medie, de câte 56 de milioane de euro fiecare. Au fost însă şi tranzacţii de sute de milioane de euro, unele dintre ele au câştigat chiar titlul de recorduri istorice.

Autorul celei mai mari tranzacţii a anului a fost Enel. Dar mai mult de nevoie. Curtea de Arbitraj de la Paris a obligat Enel să cumpere încă 13% din fosta Electrica Muntenia Sud pentru a respecta clauzele contractului de privatizare semnat în urmă cu 10 ani. Grupul a trebuit să plătească peste 400 de milioane de euro.

O valoare apropiată a avut şi preluarea grupului farmaceutic A&D Pharma de către fondul de investiții Penta din Cehia. Prin această achiziţie, cehii devin proprietarii Sensiblu, cel mai mare distribuitor de medicamente şi cea de-a doua reţea de farmacii din România. Suma pe care s-a bătut plama s-ar duce chiar spre 400 de milioane de euro, potrivit estimărilor.

2017 a fost însă, fără discuţie, anul tranzacţiilor bancare. A treia cea mai mare tranzacţie a anului a avut loc în sectorul bancar.

Banca Transilvania, a doua mare instituţie de credit, a anunţat în noiembrie preluarea Bancpost, aflata pe locul 9 în topul băncilor. Reprezentanţii companiilor nu au comunicat valoarea tranzacţiei, însă aceasta a fost estimată undeva la 250 de milioane de euro. Achiziţia are şi o semnificaţie aparte - este cea mai mare preluare a unei companii cu capital străin făcută de o entitate românească.

De asemenea, OTP Bank a anunţat încă din luna mai a anului trecut că vrea să cumpere Banca Românească pentru o sumă de 100 de milioane de euro. Pe lângă preţul plătit pentru active, OTP s-a angajat si sa ramburseze un credit al bancii mamă, National Bank of Greece.

Pe final de 2017, am avut parte de o nouă tranzacţie în domeniul bancar. Piraeus Bank a vândut subsidiara din România fondului de investiţii J.C. Flowers. Şi aici, detaliile tranzacţiei sunt legate de rambursarea unor credite intragrup de aproximativ 550 de milioane de euro,

Un alt sector în care a avut loc o tranzacţie importantă este cel hotelier. Hotelul Radisson din centrul Capitalei a fost cumpărat în octombrie de fondul de investiţii Revetas Capital, pentru aproape 180 de milioane de euro . Este o tranzacţie care, spun cei de la Deloitte, a devenit referinţă pentru celelalte hoteluri de cinci stele din România.

Tot pe final de an, o altă tranzacţie care a marcat 2017 a avut loc în sectorul tehnologic. Fondul de investiţii britanic Vitruvian Parteners a cumpărat 30% din acţiunile producătorului român de antiviruşi Bitdefender de la Axxess Capital. A devenit astfel al doilea cel mai mare acţionar al companiei. În urma tranzacţiei, compania românească a fost evaluată la peste 600 de milioane de euro.

În total, anul trecut s-au realizat tranzacţii de peste 3 miliarde de euro. Valoarea totală s-a triplat faţă de 2016, cu o creştere de cel puţin 20% a numărului tranzacţiilor. Este astfel al patrulea an de evoluţie pozitivă pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii din România.

FOTO: shutterstock

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri