Sari la conținut

Alexandru Petrescu, mutat de la Economie la IMM-uri

Alexandru Petrescu, actualul ministru al Economiei, este propus pentru a fi mutat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, potrivit informațiilor Digi24. Anterior, Petrescu a fost președintele PSD Diaspora, directorul general al Poștei Române, președinte al consiliului de administraţie al CFR Călători şi a activat în sectorul bancar în Marea Britanie, conform News.ro.

Alexandru Petrescu_INQUAM_Octav_Ganea

Foto: Inquam/ Octav Ganea

Alexandru Petrescu este propunerea Coaliției de Guvernare de a-l înlocui pe fostul ministru Florin Jianu, care a demisionat în urma scandalului pe marginea OUG 13. 

În mai 2015 a fost ales preşedinte al consiliului de administratie al CFR Călători, dar la sfârşitul anului a renunţat la funcţie.

Petrescu are dublă cetăţenie, română şi britanică, şi este susţinător activ al comunităţii de români din Regatul Unit şi Irlanda, potrivit datelor de pe site-ul propriu, www.alexpetrescu.com.

Petrescu este licenţiat în economie la Universitatea din Wales, fiind specializat în Business Administration.

În 2014 a fost membru în Asociaţia Română de Bună Administrare (ARBA). În 2012 a fost preşedinte al Comisiei pentru Pregătirea şi Monitorizarea Procesului de Privatizare al Companiei Naţionale Poşta Română SA. În 2011, Petrescu a fost vice-preşedinte al Raphaels Bank din Londra, una dintre cele mai vechi bănci independente din Marea Britanie, înfiinţată în 1787.

Din ianuarie 2010, a fost membru în board al MasterCard Customer Advisory Forum pentru promovarea şi sprijinirea la nivel guvernamental şi al autorităţilor de reglementare soluţiile financiare în România.

Petrescu a fost totodată consultant la Investment Banking pentru firme specializate în Servicii Financiare aferente Gryphon Investment Bank. În anul 2006 a fost director pentru Europa de Business Development la Advanced Payment Solutions Ltd, London UK & Europe.

Alexandru Petrescu a încasat în anul 2015 un bonus de performanţă în valoare de 135.418 lei brut. Potrivit declaraţiei de avere pe anul 2015, semnată pe 14 iunie 2016, Petrescu a obţinut în 2015 venituri de 329.548 lei (circa 74.000 euro), cu pîn creştere cu 240% faţă de 2014.

Prima remaniere în Guvernul condus de Sorin Grindeanu. Patru ministere vor fi conduse de alți oameni, relatează Digi24. Este vorba despre ministerul Economiei, ministerul Fondurilor Europene, ministerul Justiției și ministerul pentru IMM-uri.