ANAF are o nouă procedură pentru folosirea banilor recuperaţi

Data actualizării: Data publicării:
N19 ANAF agerpres 7908385
Foto: Agerpres

Fiscul poate lua de acum bani direct de la românii suspectaţi sau condamnaţi de evaziune fiscală, nu doar de la firmele lor care au prejudiciat statul.

„Bugetul statului va putea folosi banii depuşi de presupusul inculptat încă de la depunerea lor în Trezorerie, sub forma taxelor şi impozitelor pe care le-ar fi datorat societatea la care s-a efectuat sustragerea la plată”, explică Adrian Benţa, specialist fiscal.

Până acum, banii încasaţi de la evazionişti erau puşi gaj, spun specialiştii în fiscalitate. De acum suspecţii sau inculpaţii pot plăti de bunăvoie până la primul termen de judecată prejudiciul şi primesc o reducere a sancţiunii.

„Pe legea evaziunii fiscale, suspectul dacă plăteşte în avans eventualul prejudiciu primeşte o reducere la jumătate din pedeapsa viitoare”, spune Alexandru Cristea, specialist fiscal.

Marea problemă a ANAF rămâne însă recuperarea prejudiciilor din evaziunea fiscală, pentru care nu există date oficiale.

„Rezultatele s-au văzut, ele sunt foarte bune, dar mai e loc... faţă de anul trecut, Antifrauda înregistrează un plus de 30 la sută în ce priveşte nr de controale şi suma amenzilor aplicate”, declară Dragoş Doroş, preşedintele ANAF.

În prima jumătate a anului acesta, Antifrauda a trimis procurorilor 440 de sesizări pentru prejudicii estimate de 420 de milioane de lei. Din această sumă, 60% ar fi pagube provocate prin fentarea plăţii TVA.

Cifrele sunt uriaşe: statul a pierdut anul trecut peste 8 miliarde de euro din această cauză. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri