Incertitudine asupra pilonului II de pensii

Data actualizării: Data publicării:
bani lei portofel_shutterstock_662110411
Foto: Shutterstock

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România nu a primit niciun document cu privire la Pilonul II de pensii şi nici nu există un dialog legat de soarta pensiilor private. În sprijinul sistemului sar acum și investitorii străini, care spun că acea contribuție actuală, de 3,5 la sută, trebuie să crească, nu să scadă sau să dispară.

Poziţia Consiliului Investitorilor Străini vine la numai o săptămână de la apariţia în spaţiul public a unor informaţii privind o nouă diminuare a contribuţiilor la fondul de pensii administrat privat.
În acest context, reprezentanţii companiilor străine se declară îngrijoraţi în legătură cu posibilele modificări ale sistemului de pensii şi de lipsa de transparenţă a autorităţilor.

Ei mai arată că, pentru a asigura un nivel de economisire satisfăcător pentru viitorii pensionari, contribuţia la Pilonul II nu trebuie redusă, ci ar trebui să crească din nou spre 6 la sută.

În plus, dincolo de impactul social în viitor, sistemul de pensii administrate privat contribuie la dezvoltarea economiei locale. Cele 42 de miliarde de lei acumulate până acum în Pilonul II sunt investite în proporție de 92 la sută în România. Iar banii sunt utilizaţi de statul român și de companiile listate la bursă pentru dezvoltare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri