Bani dintr-o meserie pe cale de dispariție

Data publicării:
ceasornicar

O familie din România încă ţine vie vechea profesie de ceasornicar. Tatăl şi fiul au deschis un butic unde vând şi repară ceasuri de lux. Se completează reciproc, unul se ocupă de reparaţii, celălalt de marketing.

Vasile Vasilescu are pasiunea pentru ceasuri de când era foarte mic. Pe atunci era fascinat de cum funcţioneză ceasurile, dar mai ales de cum se repun în funcţiune. Ca să ajungă să aibă propriul magazin a fost cale lungă, iar în prezent nu mai există locuri unde poţi să înveţi meseria de ceasornicar.

Vasile Vasilescu, ceasornicar: „S-au închis toate şcolile care au fost încă din '89. În prezent mai sunt cursurile din Elveţia.”

Această pasiune i-a transmis-o şi fiului lui, care stătea pe lângă el când repara ceasuri. Ba chiar l-a supus şi la o mică provocare pe când băiatul avea doar 6 ani.

Vasile Vasilescu, ceasornicar: „El a avut o curiozitate să vadă dacă poate şI el să facă ce fac eu şi atunci ca să-l stimulez, i-am dat două mecanisme identice, dar fiecare cu alt defect şI i-am spus dacă din două Face unul, i-l fac cadou.”

Iar el a răspuns imediat provocării.

Marius Vasilescu, responsabil marketing: „E foarte plăcută senzaţia să ştii că ai luat ceva ce nu funcţiona şi apoi l-ai pus în funcţiune cu propriile tale mâini.”

Chiar dacă Marius ştie bazele şi poate să repare anumite ceasuri, preferă să se ocupe de partea de marketing a atelierului. Chiar el este cel care l-a convins pe tatăl lui să deschidă magazinul.

Marius Vasilescu, responsabil marketing: „Eu am fost catalizatorul în urmă cu trei ani şi am ţinut neapărat să dezvoltăm o afacere de familie.”

Iar uneori se îl mai ajută cu sfaturi.

Marius Vasilescu: „Se întâmplă să avem un ceas complicat, să ajungem într-un impas şi să ne consultăm.”

Vasile ne învaţă şi că ceasurilor trebuie să le facem periodic revizia, exact ca în cazul maşinilor.

Vasile Vasilescu, ceasornicar: „Se recomandă să fie făcută la 3 ani, 3 ani şi jumătate maxim, altfel mecanismul o să capete uzură şi nu o să mai funcţioneze corespunzător.”

Mecanismul este inima ceasului, iar revizia este vitală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri