Banii din bănci, taxați în plus

Data actualizării: Data publicării:
Teanc de bani, lei_digi24_august 2015 (2)

Dacă sunteţi salariaţi, PFA sau pensionari şi plătiţi deja contribuţia la sănătate, de la 1 ianuarie 2017 veţi plăti în plus. Se va achita CASS şi pentru veniturile suplimentare obţinute de pe urma depozitelor bancare. Această măsură îi afectează pe mulţi dintre cei peste 10 milioane de români care îşi ţin economiile în bancă.

Este vorba despre o taxare veniturilor suplimentare obţinute de români din depozite bancare, acţiuni la bursă, dividende sau drepturi de proprietate intelectuală. Pentru aceşti bani obţinuţi în afara salariilor şi pensiilor, românii vor achita de la anul contribuţia pentru sănătate de 5,5%. Există însă o limitare: contribuţia va fi raportată la o sumă egală cu cinci salarii medii pe economie, calculată pe un an.

Însă mulţi români vor fi afectaţi de această măsură. Dacă ne uităm la bănci - sunt 10 milioane de români îşi ţin banii agonisiţi în depozitele bancare. E drept că mulţi - mai exact, patru milioane de români - au sub 100 de lei fiecare în depozite. Două milioane au între 100 şi 1.000 de lei, dar peste 3 milioane de români au între 1.000 şi 50.000 de lei puşi deoparte la bancă. Iar 600 de mii de români ţin în depozite peste 50.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri