Bucureşti-Ilfov şi Oltenia, codașe la numărul de locuințe construite în 2016

Data publicării:
locuinte

Record la numărul de locuinţe construite, într-un singur an: în 2016, au fost finalizate peste 52 de mii de case, în toată ţara, cel mai ridicat nivel, din ultimii 7 ani. Un semn clar că economia a mers bine, iar oamenii au mai mulţi bani. S-a construit mai mult în majoritatea regiunilor, cu două excepţii: Bucureşti-Ilfov şi Oltenia.

Oferta de locuinţe noi a crescut anul trecut cu 11% comparativ cu 2015. Peste 5.200 de apartamente şi case în plus într-un singur an, cu peste 52 de mii de locuinţe finalizate. Cele mai multe locuinţe au fost construite în Bucureşti şi judeţul Ilfov, peste 10.000. Cei mai harnici au fost însă constructorii din nord-vestul ţării.

În cele 6 judeţe din Nord-Vestul ţării s-au construit anul trecut 8.658 de locuinţe. Este o creştere spectaculoasă de peste 40% comparativ cu 2015.

Deși s-a construit mult, cererea de locuințe este tot mai mare în Cluj. Așa se explică de ce aici metrul pătrat este cel mai scump din România - 1.259 de euro.

Jumătatea sudică a ţării nu a trezit însă interesul dezvoltatorilor imobiliari: doar 2.300 de apartamente şi case au fost clădite in 2016.

Regiunea de Sud-Vest a fost cea mai săracă în construcții. A încheiat anul 2016 în minus, față de restul țării. Sunt județele cu un șomaj ridicat, o putere de cumpărare mică și cu investiții puține.

Cristian Clenciu, broker imobiliar: Explicaţia cea mai plauzibilă este nivelul economic mult rămas în urmă faţă de celelalte regiuni ale României. Nu reuşim să recuperăm decalajul creat în domeniul economic şi, implicit, asta se răsfrânge asupra domeniului imobiliar.

În România sunt în total aproape 9 milioane de locuinţe noi şi vechi, potrivit datelor oficiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri