Cartier-mamut în capitala Ardealului

Data publicării:
cluj

În Cluj-Napoca, oraş aflat în topul localităţilor din România unde s-au construit cele mai multe locuinţe în ultimul an, se pregăteşte ridicarea unui nou cartier. Autorităţile locale au decis ca pe o suprafaţă de 24 de hectare să fie ridicat un imens cartier cu peste 120.000 de locuitori. Un cartier nou de aceste dimensiuni nu s-a mai ridicat la Cluj din 1960.

Oraşul în care s-au construit 1.600 de locuinţe doar în primele şase luni din 2018, cele mai multe după Bucureşti şi Ilfov, se pregăteşte ridicarea unui nou cartier. De data aceasta unul pe modelul celor ridicate în perioada comunistă, cu mii de apartamente.

Amenajat pe o suprafaţă de 24 de hectare, acesta va avea, potrivit autorităţilor locale, peste 120.000 de locuitori. Astfel, în momentul finalizării, va fi cel mai mare cartier al oraşului.

Pentru construcţia noului cartier din Colonia Sopor, aflat la limita de est a oraşului, se lucrează în prezent la două studii: unul topografic, iar altul geotehnic.

Mirela Bălan, reprezentant Primăria Cluj-Napoca: Proiectanţii vor trebui să stabilească, având în vedere configuraţia terenului, exact pe unde vor trece străzile precum şi unde vor fi doar parcuri, dar şi unde vor fi clădiri de locuinţe, cât de înalte vor putea să fie aceste clădiri. De asemenea, se are în vedere construirea unui centru de cartier.

Un cartier nou de aceste dimensiuni nu s-a mai ridicat la Cluj-Napoca de la sfârşitul aniilor 1960.

-Îi normal să facă. Trebuie construit peste tot locul, că e lipsă de locuinţe şi nu văd nimic rău în asta.

-Este mult teren viran acolo.

-Da. Ar merge. Dacă se face şi zonă verde, parc şi aşa mai departe ar fi bine.

Autorităţile locale vor organiza un concurs internaţional la care se vor putea înscrie arhitecți din întreaga Europă dornici să construiască în Colonia Sopor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri