Cât a pierdut România în urma războiului din Siria

Data actualizării: Data publicării:
siria bashar

România a pierdut peste jumătate de miliard de euro din exporturile către Siria în cei cinci ani de conflicte din această țară. Anul trecut, exporturile cu destinația Damasc au coborât la 34 milioane de euro, cu 80% mai mici față de cele înregistrate în anul de vârf, 2011.

Războiul a început chiar în anul în care exporturile românești către Siria atingeau valoarea record de 174 milioane euro.

Sirienii importă din România în principal animale vii, precum capre și oi, care au însumat peste 25 milioane euro la nivelul anului trecut.

Totodată, dincolo de relațiile comerciale cu Siria, România este una dintre puținele țări care mai au ambasadă la Damasc.

Circa 10.000-12.000 persoane numără comunitatea românească din Siria.

Potrivit unui raport World Vision, de la începutul războiului, economia Siriei a pierdut 260 miliarde de euro și și-ar mai putea reveni abia după 10-15 ani, asta dacă toate conflictele s-ar încheia anul acesta.

Reconstrucția Siriei ar costa peste 700 miliarde euro.

Însă afectate de războiul din Siria sunt și alte state, care au cheltuit sume enorme cu cei peste 4 milioane de refugiați. Spre exemplu, PIB-ul Libanului s-a contractat, din această cauză, cu 23%, în timp ce Turcia a cheltuit peste 7 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri