Cetate de apărare, palat domnesc, închisoare, iar acum e muzeu. Cetatea care a devenit atractivă pentru turiști abia în ultimii ani

Data publicării:
cetate fagaras

Cu o istorie de 6 secole, cetatea Făgăraș a devenit obiectiv turistic abia în ultimii ani, după ce a fost renovată. În 2016, a fost menționată în topul celor mai frumoase castele din lume. Bastioanele, curtea exterioară, zidurile de apărare și podurile mobile de intrare urmează să fie reabilitate și conservate, printr-un proiect european în valoare de aproape 22 de milioane de lei.

A fost cetate de apărare, palat domnesc, închisoare, iar acum e muzeu. Cetatea Făgărașului, a cărei istorie se întinde de-a lungul a peste 600 de ani, a devenit atractivă pentru turiști abia în ultimii 5-6 ani.

În anul 2012, cetatea a fost vizitată de doar 19.000 de turiști, dar, anul trecut, numărul vizitatorilor a ajuns la 130.000 de persoane, pentru ca în acest an, până la jumătatea lunii august, cetatea Făgăraș să fie vizitată deja de 120.000 de turiști.

Elena Băjenaru, director Cetatea Făgăraș: Cetatea este cel mai important monument de arhitectură din sudul Transilvaniei și poate una dintre cele mai bine conservate cetăți de apărare din SE Europei. Însă orașul Făgăraș nu este pregătit poate pentru un număr așa de mare de turiști. La acest moment, poate la capitolul servicii, nu stăm foarte bine.

Cetatea a câștigat recent proiect cu finanțare europeană în valoare de 22 de milioane de lei, bani pentru reabilitare și conservare. Deși mulțumiți de ceea ce găsesc la Făgăraș, turiștii spun că e loc de mai bine.

-Foarte frumoasă cetatea înăuntru, castelul, muzeul. Un pic restaurantele și localurile nu prea, în afară de cetate nu e altceva în plus, ca să zic așa.

-Unități de cazare, să aibă turistul ce să vadă, unde să se plimbe, oricum orășelul îi frumușel, îi drăguț.

Acum pot fi vizitate jumătate din cele 66 de încăperi ale cetății.

Elena Băjenaru, director Cetatea Făgăraș: Avem un circuit pe etajul 1, un circuit expozițional cu 27 de încăperi, avem aici Marele Palat, sau Sala Tronului, cum o numit noiu astăzi. Se poate vedea inclusiv turnul temniței care, în special în perioada comunistă, anii '50-'60. În '60 a fost închisoare comunistă.

În Țara Făgărașului turiștii mai pot vizita mânăstiri, biserici fortificate. Iar după atâtea plimbări, oferta gastronomică încearcă să-i mulțumească pe vizitatori.

Mihai Ciuriță, reprezentant muzeu Făgăraș: Sunt păstrăvării unde pot veni turiștii să guste păstrăvul afumat de Făgăraș, care a devenit deja un brand național. În zonă se practică și turismul ecvestru, se practică și turismul cu bicicleta.

Prețul unui bilet de intrare în cetate este de 15 lei, cu 50% reducere pentru elevi, studenți și pensionari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri