Cum se face o investiție bună la mare

Data actualizării: Data publicării:
olimp2

Este cerere mare de locuinţe pe litoral, iar dezvoltatorii ridică bloc după bloc. În următorii doi ani doar în Mamaia Nord, zona preferată a turiştilor, vor fi date în folosinţă în jur de 3000 de apartamente. Se caută locuinţe pentru vacanţă, dar mulţi dintre cumpărători investesc într-o afacere tot mai profitabilă: închirierea. Ca să ne facem o idee despre cât de interesant a devenit litoralul pentru dezvoltatori, vă spunem doar că piaţa imobilară a crescut într-un an cu cinci procente.

Nicăieri nu se vede mai bine boom-ul imobiliar din ţara noastră ca în zona de nord de pe litoral. Fiecare petic de teren din apropiere de plaje e vânat de dezvoltatorii imobiliari. Se ridică bloc după bloc, căci cererea e uriaşă. Sunt mii de clienţi din toată ţara care cumpără unul sau mai multe apartamente pentru a le închiria apoi. Cu puţin noroc, în câţiva ani se recuperează întreaga investiţie, apoi se poate trece pe profit.

Atunci când vor să cumpere pe litoral, oamenii vor să vadă, în principal, marea. De aceea sunt dispuși să plătească bani mulți pentru un apartament între Mamaia și Navodari. Spre exemplu, prețul unui metru pătrat este de 1.300 de euro, ceea ce înseamnă că un apartament poate ajunge să coste aproape 80.000 de euro.

Cinci blocuri noi au apărut deja în nordul staţiunii Mamaia. Sunt 1.000 de apartamente care vor fi gata anul viitor.

„Pe zona aceasta este o cerere foarte mare, având în vedere și poziția resortului pe care îl dezvoltăm. Ca profil, avem clienți din toată țara și nu numai, și din afară. Pe partea din spate se vor dezvolta încă cinci blocuri, care vor avea în jur de 800 de apartamente. Tot ce nu se va vinde, se vor mobila, se vor utila compet la gata şi vor fi date spre închiriere”, spune Adrian Zelcă, dezvoltator imobiliar.

În Mamaia şi Năvodari preţurile oscilează între 1.000 şi 2.000 de euro pe metru pătrat. Cererea e mare, aşa că în următorii doi ani doar în Mamaia Nord vor fi gata 3.000 de apartamente noi. Cumpărătorii văd în asta şansa unei investiţii.

„Nefiind din Constanța, oricum îmi petrec vacanțele în el, iar în restul sezonului, când nu pot să ajung, îl pot închiria. Cu siguranță merită, deoarece oricum aș fi cumparat un apartament în Constanța. Dacă pot să-l și închiriez, cu atât mai bine, îmi recuperez din investiție în câțiva ani”, spune Cosmin Oprina, proprietar de apartament.

„Le iau ca să facă un mic business, iau două- trei apartamente, le închiriază la rândul lor și, practic, apartamentele se cumpără singure”, explică Adrian Zelca, dezvoltator imobiliar.

Mai precis, în vârf de sezon un astfel de apartament e închiriat cu sume cuprinse între 130 și 200 de euro, în timp ce o săptămână de vacanţă într-un penthouse ajunge la o mie de euro.

De pildă, un apartament cu vedere la mare care are o suprafață de 160 de mp, dar și o terasa de peste 200 de mp, se închiriaza la prețul de 169 de euro pe noapte. Aici pot fi cazați până la 6 turiști.

„Într-adevar, e bine, parcare, 20 de metri de plajă, tineretul mai mult umblă pe aici. Calitate-preț este ok, ca e ca și cum ai fi în apartamentul tău”, explică un turist.

Zonele pline cu blocuri sunt înţesate de afişe cu oferte de vânzare şi închiriere. O dovadă în plus că boom-ul imobiliar de pe litoral e-n plină desfăşurare.

Mamaia

Preţ pe metru pătrat: 1000-2000 €

Preţuri de închiriere: 130-200 €/noapte

O săptămână: 1.200 €

Apartamente de lux pe litoral, cu doar 5.000 de euro. Conceptul de time sharing

Dacă nu aveţi bani să cumpăraţi un apartament, dar tot vă doriţi un loc la malul mării, mai aveţi o variantă la dispoziţie. Cu doar 5 mii de euro puteţi lua pe viaţă un apartament la malul marii, pe care îl veţi putea folosi 7 zile în fiecare an. Conceptul de time sharing este foarte popular în străinătate și acum câțiva ani a venit și în România.

Sunt foarte mulți turiști adepți ai conceptului. Ce înseamnă? Cu 5-7 mii de euro puteți dobândi o proprietate pentru șapte zile pe an. Așadar, plătiți aproximativ 5000 de euro, dar pe lângă asta trebuie să plătiți și pentru reparații și utilități. E foarte important să știți că puteți lăsa achiziția și moștenire sau să o donați.

Carmen Anton este stabilită de 32 de ani în America şi vine în România, pentru a petrece vacanţa de vară la Olimp, împreună cu familia. Şi-a cumpărat patru camere, unde poate sta o săptămână în mai şi una în august.

„Am fost foarte impresionată să văd că şi aici, în ţara de unde am plecat, poate să existe aşa ceva”, spune Carmen Anton, proprietar al unei camere într-un resort.

Complexul are 900 de camere care oferă proprietarilor periodici condiţii de cazare de cinci stele.

„O cameră poneşte de la 2.500 de euro cu vedere pe exterior şi ajunge până la 12.000 de euro cu vedere pe faţă, etaj superior. Mai mult decât atât, puteţi primi doi ani să mergeți în alte 3000 de locaţii din toată lumea”, explică Daniel Vasilescu, reprezentant vânzări.

În luna august, o cameră cu vedere spre piscine şi mare variază de la 6.000 de euro la 12.000 de euro. Spaţiile de locuit de la etajele inferioare au un preţ mai mic. Cei care aleg să îşi achiziţioneze o cameră în acest complex au parte de multe activităţi.

„Începem prin jocuri şi concursuri, activităţi sportive zumba sau aqua zumba, atât la piscină, cât şi pe plajă. Avem sală de gaming cu biliard, masă de tenis. Kids Clubul, în interior, oferă numeroase activităţi pentru copii, de diminineaţă până seara târziu, inclusiv petreceri tematice”, explică Claudia Radu, manager entertainment.

Proprietarii sunt mulţumiţi de toate condiţiile oferite.

Cei care au o cameră în acest resort o pot şi închiria altor persoane, dacă vor.

Apartament la mare sau casă cu curte la periferie?

Constănțenii preferă, însă, să-și cumpere case în afara orașului, pentru că sunt mai ieftine și au un teren mai mare, unde își pot cultiva diverse fructe și legume sau își pot amenaja grădini de flori. În plus, au parte de liniște.

În localitățile limitrofe Constanței - Cumpăna, Valu lui Traian, Lazu sau Agigea - o casă pornește de la 50.000 de euro, însă în municipiu costurile pot fi duble sau chiar triple.

„În oraş, o casă sub 100.000 ( n.r. -de euro ) este foarte greu de găsit şi, în general, dacă o găseşti, are principala lipsă a terenului, terenurile, loturile de teren sunt foarte mici, puţine camere, mai trebuie să munceşti la ea, o reparaţie, un gaz sau are deschidere foarte mică la stradă”, spune Marius Coman, consultant imobiliar.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri