De ce nu vor băncile să dea dobânzi mai mari la depozite

Data actualizării: Data publicării:
bancnote 100 de lei bani_shutterstock_431687935

Băncile nu se grăbesc să mărească dobânzile la depozite deşi Banca Naţională le-a dat suficiente motive să o facă. Cine-şi pune astăzi economiile într-un depozit bancar riscă să retragă mai puţini bani decât a depus, din cauza dobânzilor mici care abia depăşesc 1%, dar şi a comisioanelor bancare. Sunt însă, şanse, ca până la finalul anului bancherii să mai adauge ceva peste dobânzile actuale.

bancnote 100 de lei bani_shutterstock_431687935
FOTO: Shutterstock

Economiile românilor au ajuns la 108 miliarde de lei.

Oamenii au pus deoparte mai mulţi bani chiar dacă bancherii nu se grăbesc să urce bonusurile pentru depozite, deşi ar fi avut motive. Banca Naţională a mărit de două ori dobânda-cheie anul acesta. Faţă de ea, dobânda medie la depozitele bancare este la jumătate.

Irina Chiţu, analist portal de credite: La un depozit de 1.000 de lei la orice bancă din România, poţi să câştigi maximum 25 de lei, dar poţi să şi pierzi 90 de lei maxim. În momentul în care ne facem un depozit, trebuie să ne deschidem şi un cont curent şi atunci comisioanele de cont curent, de administrare cont curent, de retragere numerar la scadenţa depozitului mănâncă din depozitul acela mic din dobândă.

Şi asta fără să luăm în calcul inflaţia, care a ajuns la 4,3% la începutul anului. Guvernatorul Băncii Naţionale i-a îndemnat de multe ori pe bancheri să crească dobânzile pentru depozite. Mulţi l-au aprobat cu jumătate de gură, dar până acum o singură bancă a mărit dobânda, însă cu foarte puţin: cu până la jumătate de punct procentual.

Steven van Groningen, preşedinte de bancă: Vor fi paşi mici, nu văd un salt mare, dar cu siguranţă mă aştept la sfârşitul anului dobânzile la depozite să fie mai mari decât acum.

Băncile nu au niciun interes să atragă bani prin creşterea dobânzilor la economii: în ianuarie aveau lichidităţi de aproape 20 de miliarde de lei, pe care au preferat să le depună pe termen scurt în Banca Naţională. De acolo au câştigat mai mult: banca centrală acordă bonificaţie de 1,25%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri