Demiteri costisitoare în companiile de stat

Data actualizării: Data publicării:
avion tarom

Companiile de stat plătesc scump joaca miniştrilor Transporturilor de-a numirile şi destituirile din funcţii. Mai mulţi foşti şefi ai Companiei Aeroporturi Bucureşti cer în instanţă bani grei drept despăgubiri sau repunerea în funcţii. TAROM a simţit în propriul buget efectele unor destituiri ilegale: a plătit aproape 300.000 de euro unor foşti şefi.

În urmă cu doi ani, Dan Şova, ministrul Transporturilor la acea vreme, reuşea să înlăture de la compania care are în grijă cele două aeroporturi bucureştene consiliul de administraţie condus de Radu Merica.

„Ministrul a venit însoţit de poliţie, de o întreagă armată de funcţionari din minister. S-a făcut un spectacol demn de filmele cu naţionalizări din anii '50. Ministerul s-a considerat în permanenţă un fel de stăpân din umbră, care trebuie să aprobe tot şi să facă tot,” spune Radu Merica, fost preşedinte de CA al Companiei Aeroporturi Bucureşti.

Tot atunci, Liviu Radu a fost înlăturat din funcţia de director general.

Aceştia nu au stat cu mâinile în sân după acţiunea fostului ministru. Au dat în judecată compania şi au cerut despăgubiri de zeci de mii de euro sau repunerea în funcţii.

Situaţia mea este uşor diferită. Eu nu am fost revocat ca director general, ci doar suspendat,” declară Liviu Radu, fost director general al Compania Aeroporturi Bucureşti.

În locul lui Liviu Radu a fost numit Sorinel Ciobanu. A rezistat în funcţie până la începutul acestei veri, când a fost şi el demis deoarece nu ar fi făcut investiţiile promise.

Planuri de extindere a aerogării există doar pe hârtie, iar reparaţiile la piste vor fi reluate săptămâna viitoare, deşi ar fi trebuit să fie gata luna aceasta.

Tot în această vară s-a modificat şi componenţa Consiliului de Administraţie. Sorin Stoicescu este printre cei care au ieşit din structură. Nemulţumit s-a adresat pe 3 august magistraţilor de la Tribunalul ilfov şi cere să i se plătească restul sumelor de bani până la expirarea celor 4 ani de mandat. Asta înseamnă câteva zeci de mii de euro.

Compania aeriană TAROM este deja păţită. A plătit 270.000 de euro către membrii consiliului de administraţie înlăturaţi de fostul ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu.

TAROM se judecă acum cu un fost manager privat, belgianul Christian Heinzmann, demis în primăvară deoarece nu a luat măsuri pentru uniformizarea flotei sau aducerea pe profit a companiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri