Economist: „Adio Pilon 2! Oricum ai da-o, românii pierd bani”

Data publicării:
cristian paun in fata ta

Economistul Cristian Păun, profesor al ASE București, afirmă sâmbătă că pilonul 2 de pensii private a fost distrus prin adoptarea ordonanței de urgență privind măsurile fiscale. „Oricum ai da-o, românii pierd bani”, adaugă el.

Adio Pilon 2! Și rămâi cu bine... Nu pot să ia cu japca acei bani pe CNP așa că:

- scad drastic comisioanele de administrare (administratorul privat este obligat să facă muncă gratuită - o aberație);

- un randament mai mare peste rata inflației se va taxa exponențial (administratorii privați mai performanți vor fi taxați suplimentar - o aberație);

- mutarea banilor la Pilonul 1 nu e posibilă, fiind vorba de bani privați și sisteme de pensii diferite. Banii rămân acolo dar vor fi administrați nu privat ci de stat (dacă opțiunea ta e Pilonul 1). În plus de administrarea de către stat a banilor acumulați până acum prin Pilonul 2, dacă optezi pentru Pilonul 1, cotizația ta va merge ulterior integral la un sistem fără acumulare, din care se plătesc pensii speciale / ocupaționale / sociale și care este pe un mare deficit ce crește constant. Dacă optezi pentru Pilonul 2, banii rămân în administrare privată dar nu mai există stimulentele ca această industrie să existe sau să reziste (primele două argumente).

Oricum ai da-o, românii pierd bani. Oricum ai da-o vorbim de bani luați cu japca. De furt.

Sfat: Păstrați banii în Pilonul 2 în continuare și mergem la vot să schimbăm aberațiile astea. Contribuția la Pilonul 2 trebuie să crească nu să scadă. Pensia trebuie să fie, mai degrabă, cu acumulare! Iar administratorii privați să reziste până atunci. Chiar dacă va fi greu pentru ei!”, a scris Cristian Păun, pe Facebook.

Guvernul a hotărât, vineri, printre altele, reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2,5% la 1%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri