Estimări: Euro să ajungă la 5 lei. Ce spune consilierul BNR Adrian Vasilescu

Data actualizării: Data publicării:
adrian vasilescu
Adrian Vasilescu, despre evoluția cursului valutar leu euro. FOTO: Digi24

Euro ar putea ajunge la aproape 5 lei în perioada urmatoate, avertizează analiştii economici, după ce au fost patru zile de maxime istorice pentru cursul de schimb.

Printre motivele deprecierii leului - deficitul bugetar care crește alarmant pe final de an și care ar putea depăși 4 la sută din produsul intern brut. Apoi: importăm mai mult decât exportăm.

Iar pe final de an, înaintea sărbătorilor de iarnă, aducem și mai multe bunuri din străinătate, iar asta pune presiune pe leu.

Despre deprecierea leului a vorbit și premierul Ludovic Orban, care spune că Guvernul încearcă o corelare a politicilor guvernamentale cu politicile BNR, pentru reducerea efectelor negative în economie.

Pe de altă parte, consultantul de strategie al guvernatorului BNR spune că motivele sunt şi de natură emoţională.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie BNR: „Prima cauză este de ordin emoțional și anume mișcări cu mult sub 1 ban și totalizând, de la sfârșitul lunii octombrie până astăzi, 2 bani, 2 bani au totalizat toate aceste mișcări. Cum s-au reflectat pe piața dezbaterilor și influențând emoțional cealalată piață, piața valutară, cu sintagme: maxime istorice, record istoric, catre au rezonanță și în urechile jucătorilor de pe piață. Pe de altă parte: inflația. Nu poți neapărat să intervii, mă refer la intervenția valutară. Banca Națională are întotdeauna grijă să asigure un echilibru. Nu poți să arunci valută fără să te gândești că trebuie să o aduci înapoi în rezervă. În legătură cu 5 lei – sunt mulți cititori în stele care văd ei cum se mișcă piața valutară. Nimeni nu poate să știe, oricât de mari analisti sunt... Nu au cum să știe ce se întâmplă cu piața valutară, pentru că vine pe termen scurt cu efectul dintre cerere și ofertă.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri