Euro s-a transformat din cea mai riscantă monedă din lume, înainte de alegerile franceze, în preferatul tuturor

Data actualizării: Data publicării:
monede euro
Foto: Gulliver/ GettyImages

Euro s-a transformat în doar o săptămână din cea mai riscantă monedă din lume, înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, care a avut loc duminică, în preferatul tuturor, relatează Bloomberg, citată de News.ro.

moneda euro GettyImages-1379704
Foto: Gulliver/GettyImages

Goldman Sachs anticipează că euro se va aprecia cu aproape 4% după ce primul tur al alegerilor franceze a confirmat aşteptările analiştilor. Pacific Investment Management are un punct de vedere ”mai constructiv” referitor la euro, în timp ce Nomura Holdings recomandă plasamentele în euro.

BlackRock şi JPMorgan Asset Management favorizează acţiunile europene pe fondul scăderii riscurilor politice, în timp ce BlueBay Asset Management a adăugat deja acţiuni europene în portofoliile sale.

Investitorii sunt mai optimişti în privinţa activelor europene, odată că scăderea riscului unei victorii a candidatului de extremă dreapta Marine Le Pen la preşedinţia Franţei.

Sondajele de opinie, care au indicat corect rezultatul primului tur al alegerilor, sugerează o victorie a candidatului de centru Emmanuel Macron.

”Considerăm că riscurile politice pe termen scurt scad în Europa. Euro este ieftin, iar investitorii vor începe din nou să îl judece în funcţie de valoare. Pe termen lung, vedem valoarea euro aproapiată de 1,25 dolari pe unitate”, a declarat Thomas Kressin, manager de portofolii la fondul Pimco, în Munchen.

Euro s-a apreciat cu 1,3% după alegerile franceze de duminică, până miercuri după-amiază, atingând un maxim al ultimelor cinci luni, de 1,0961 dolari pe unitate.

Indicele pan-european Stoxx 600 a avansat în aceeaşi perioadă cu 2,8%.

Spread-ul între randamentul obligaţiunilor guvernamentale franceze pe termen de 10 ani şi cel al obligaţiunilor germane, considerate de referinţă, a scăzut la 0,47 puncte procentuale, de la un maxim de 0,84 puncte atins în februarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri