Fermierii fac afaceri profitabile pe terenul statului

Data actualizării: Data publicării:
grau agricultura digi24

Marii fermieri platesc statului doar o sumă simbolică raportată la valoarea producţiei de cereale pe care o obţin de pe cele aproape 243.000 de hectare de teren luate în arendă de la Agenţia Domeniilor Statului. Pentru suprafeţele cultivate, atât firmele, cât şi persoanele fizice înscrise pe listele statului primesc subvenţii de la Uniunea Europeană şi de la stat. Aşa că, anul trecut, pentru un hectar de teren cultivat cu grâu, profitul arendaşului a fost de 911 euro.

În ciuda faptului ca mulți dintre ei au contracte încheiate chiar și pe 49 de ani, în condiții avantajoase, uită să achite banii statului. Profitul autorităților este cu atât mai mic cu arenda pentru acestea este de două ori mai mică decât în cazul contractelor pentru 30 de ani, încheiate dupa 2012. Cu debite care ajung la 390 de milioane de lei, instituția a apelat inclusiv la executori.

Ilie Mitea, director Agenţia Domeniilor Statului: „Mare parte din datoriile istorice ale ADS se datorează faptului că nu i-am obligat pe cei care aveau investiţii să le facă, contractele s-au reziliat, mai ales noi nu am aplicat recuperarea datoriilor prin executarea gajurilor. Este o situaţie în care nu toate aceste sume le putem recupera”.

Agenţia Domeniilor Statului a plătit unor executori judecătoreşti 17.000 de lei pentru a recupera datorii în valoare de 14 milioane de lei. Până acum au intrat în bugetul instituţiei doar 7.000 de lei.

Cum în ultimul an a fost recuperată doar o treime din suma cheltuită pentru contractarea serviciilor, instituţia a început să rezilieze contractele în cazul cărora întârzierile de plată depăşesc 30 de zile.

Ilie Mitea, director Agenţia Domeniilor Statului: „Dacă nu a fost în stare să plătească ani de zile arenda şi a produs pagubă statului român de zeci sau sute de milioane nu am certitudine că îşi va face un nou plan economic şi asta de succes, nici gând”.

Pentru terenul arendat anul trecut, agenția a încasat deja 95% din cele 81 de milioane de lei aferente. În total, primele 4 firme din top 10 datornici au restanţe la plata redevenţelor de aproape 5 ori mai mari decât restul celor din clasament. Potrivit datelor Agenţiei Domeniilor Statului, ANAF a preluat deja 399 de dosare, care vizează contracte în derulare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri