Firmele au pierderi în plină creştere economică

Data publicării:
Construction In London
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 27: Work continues on a development on the site of the former Heygate Estate in Elephant and Castle on October 27, 2014 in London, England. Experts have warned that an increase in luxury London homes could trigger a construction crunch as the number of high-end homes being built looks set to outpace construction capacity in the capital. (Photo by Carl Court/Getty Images)

Patru din zece firme din România au înregistrat pierderi sau nu au avut profit anul trecut. Cele mai mari probleme sunt în construcţii şi comerţ. Pentru că plăţile întârzie chiar şi un an şi jumătate, companiile au strâns datorii totale de 18 miliarde de euro către stat, potrivit unui studiu. Suma e de cinci ori mai mare faţă de cea din 2014. Aşa că în loc să facă investiţii, firmele se luptă să nu dea faliment.

Liviu Rogojinaru, constructor: „Venim cu bani de acasă şi susţinem activitatea. Este extraordinar de greu, e foarte complicat pentru că e o problemă decizională. Te gândeşti: dacă iau lucrarea sau nu o iau, dacă o iau pot să o susţin sau nu?”

Este doar unul dintre patronii din industria construcţiilor care se luptă să îşi ţină afacerea pe linia de plutire. În acest domeniu sunt printre cele mai grave probleme din piaţă, pentru că există facturi neîncasate de peste un an şi jumătate. Lucrările sunt câştigate la preţuri mici, iar furnizorii abia reuşesc să îşi achite facturile, spun oamenii de afaceri.

700 de mii de firme în România

609.000 de firme au depus bilanţul pentru 2015

84.000 profit 0

306.000 - profit total de 17 miliarde de euro

219.000 - pierderi de 8,5 miliarde de euro

sursa: Creditinfo

În România sunt 700.000 de firme. 609.000 şi-au depus bilanţul pentru anul trecut. Iar cifrele sunt îngrijorătoare. Doar jumătate au avut profit. Restul au înregistrat pierderi sau au închis pe zero.

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale: „Cauzele acestor situaţii negative sunt multiple şi conţin pe lângă factori obiectivi, specifici economiei de piaţă, numeroşi factori subiectivi, care pornesc cu reglementările incomplete din legea 31/1990 privind societăţile comerciale, continuă cu multe breşe în legislaţia fiscală şi comportamentele inadecvate ale unor antreprenori români.”

Grav este faptul ca firmele cu restanțe mari la încasari au devenit, la rândul lor, rău-platnice către bugetele de stat. Întârzierile au depașit chiar și opt ani, potrivit unui studiu.

30% sunt firme fără activitate

datorii de 9,5 mld. euro

sursa: Creditinfo

În plină creştere economică, datoriile companiilor românești private şi de stat au crescut în ultimul an de 5 ori, la 18 miliarde de euro.

Aurimas Kacinskas, directorul unei firme de management al riscului: „Poate fi o urmare a faptului că unele companii pierd clienţi ori îi aleg pe cei care nu îşi pot achita datoriile. Alte companii creditează alte firme care intră în faliment şi înseamnă că făcut o estimare prea optimistă.”

Companiile fără activitate reprezintă o treime din numărul companiilor cu restanţe la bugetul de stat.

Capitala domină topul, urmată de Braşov şi Bihor. 1.500 de firme au dat faliment în ultimul an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri