Firmele românești încep să se mute în Estonia

Data publicării:
mihai moldoveanu

Birocraţia şi desele schimbări ale Codului fiscal forţează antreprenorii români să îşi deschidă firme în alte ţări, iar în România să-şi păstreze doar puncte de lucru. Mulţi au ales Estonia. Acolo programele de digitalizare îţi permit să înfiinţezi o firmă cu doar câteva clickuri. La noi, te omoară drumurile obligatorii pentru a depune actele necesare.

Mihai Moldovanu şi-a deschis o firmă de software şi consultanţă IT în Estonia, dar activitatea o face în ţară. Procesul de înfiinţare al unei companii este incomparabil mai uşor acolo.

„Procesul durează 12 zile: ai firma înființată, în schimb trebuie să faci un drum până în Estonia ca să îți deschizi cont în bancă. Pot să fiu predictibil, pot să știu că peste un an de zile am aceleași prețuri sau dacă peste un an de zile sunt obligat să cresc prețurile pot să anunț clienți din timp”, explică Mihai Moldoveanu, antreprenor.

Antreprenorii români caută diverse soluţii pentru a evita birocraţia. În timp ce unii înfiinţează firme în Estonia, alţii deschid companii cu sediul... online. Astfel, reuşesc să şi economisească sume importante de bani.

„Aproape orice interacțiune cu statul, gen plătit de taxe, coduri de import le iei online direct”, spune Mihai Moldoveanu, antreprenor.

„Nu avem un sediu fizic, nu trebuie să plătim chirie pentru un sediu, lucrăm de acasă, din cafenele, de oriunde, am lucrat și din mașină destul de mult. Am economisit foarte mulți bani în felul ăsta, dar nu e vorba numai de bani, de timp, de efort și de confort”, explică Laurențiu Nicolae, antreprenor.

Birocraţia şi lipsa de predictibilitate sunt principale motivele pentru care antreprenorii migrează. Dacă e să numărăm doar modificările Codului fiscal din primul trimestru al acestui an, vom constata că au fost... 120.

„Una e să te duci să te rogi pe la toate ANAF-urile să depui o hârtie, cum se întâmplă la noi, și alta e să faci totul online. Se deschide online, nu trebuie să te duci acolo, nu trebuie să fii cetățean, ești cetaten european. Totul se întâmplă online, nu trebuie să cauți banca. Stai de acasă frumos sau de la sediu și de acolo îți faci toată activitatea birocratică”, spune Liviu Rogojinaru, vicepreședinte CNIPMMR.

Peste 30 de români şi-au deschis, până acum, firme în Estonia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri