Firmele românești prosperă în Ucraina

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015
Foto: Agerpres

Restricţiile de la punctele de frontieră devin oportunităţi pentru firme din alte state. Câteva companii din Iaşi au înregistrat vânzări record în Ucraina după ce multe firme din Rusia s-au retras din ţară. O fabrică de medicamente a încasat peste un milion de dolari în acest an, din vânzări pe piaţa din Ucraina. Reţeta de succes este urmată şi de alte două companii care produc piese auto şi cărămizi.

Avem aici unul dintre cele zece produse pe care le exportăm pe piaţa din Ucraina. Este vorba de glicerină supozitoare pentru copii, după cum vedeţi ambalajul este în limba ucraineană.

O fabrică de medicamente din Iaşi a încasat anul acesta din export, pe piaţa din Ucraina, mai mult de un milion de dolari. În primăvară ar putea deschide o reprezentanţă în ţara vecină.

„În momentul de faţă Ucraina se orientează către sistemul european de autorizare a medicamentelor. Companiile care vin din Uniunea Europeană sunt avantajate din punct de vedere al înregistrării produselor,” explică Mihai Stoian, director afaceri internaţionale.

Cu acelaşi câştig în ţara vecină se laudă şi reprezentanţii unei firme de piese auto din Iaşi.

„Au probleme cu infrastructura, ceea ce pentru o firmă care vinde piese auto e mană cerească dacă pot să zic aşa,” spune Bogdan Lex, director firmă distribuţie piese auto.

O altă firmă din Iaşi exportă cu succes în Ucraina peste o sută de tipuri de cărămizi.

„În momentul de faţă în Ucraina nu există produse pe care le avem noi, partea de piaţa nu este atât de dezvoltată, iar ceea ce producem noi la Iaşi e puţin SF pentru Ucraina. Ucraina are o zonă economică în urmă cu 10-15 ani faţă de România şi unde sunt convins că va exista un potenţial foarte mare în următorii 10-20 de ani,” precizează Iulian Mangalagiu, director general firmă de ceramică.

În total, 10 investitori din Iaşi doresc să-şi dezvolte afacerile în Ucraina şi sunt susţinuţi de Consiliul Judeţean în parteneriat cu Camera de Comerţ. Asta se întâmplă în contextul în care firmele ruseşti pierd teren în faţa celor europene după ce au fost înăsprite condiţiile vamale.

„Au taxe vamale foarte mari, noi nu mai avem taxe vamale, sunt acorduri de liber schimb,” spune Maricel Popa, preşedinte Consiliul Judeţean Iaşi.

„Avem conexiuni la nivelul camerelor de comerţ. Avem posibilitatea să-i punem în legătură cu autorităţile în ceea ce priveşte posibilitatea de a găsi zone în care să-şi dezvolte afacerile,” declară Paul Butnariu, director Camera de Comerţ Iaşi.

În acest moment firmele din Iaşi exportă cel mai mult în Coreea de Sud, Germania, Franţa şi Polonia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri