Sari la conținut

Fonduri europene restituite de bună voie

După ce a obţinut o finanţare europeană de 1,2 milioane de euro şi a construit un centru pentru copiii devaforizaţi, Consiliul Local al comunei Dumbrăviţa a decis să dea banii înapoi din bugetul local. Asta după ce aleşii au realizat că nu pot respecta clauzele finanţării, adică aducerea în centru a peste 200 de copii defavorizaţi.

Autorităţile au inaugurat centrul în decembrie anul trecut. Copiii ar fi trebuit aduşi până la finalul lunii iunie 2016, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Caterina Ledrer, reporter Digi24: „Acest centru ar fi trebuit să găzduiască 216 copii cu dizabilităţi şi 45 de angajaţi. Autorităţile din Dumbrăviţa nu au reuşit să populeze centrul, aşa că au decis să-i schimbe destinaţia şi să-l transforme în grădiniţă, lucru ilegal fiind vorba de fonduri europene, care acum trebuie returnate. ”

Agenţia de Dezvoltare Regională Vest a aflat despre situaţie şi a început demersurile pentru rezilierea contractului de finanţare.

Sorin Maxim, directorul ADR Vest: „Acolo au apărut alte activităţi faţă de cele din proiect, activităţi cu specific didactic. Au fost mutate câteva grupe ale şcolii primare. N-am mai avut un astfel de caz.”

Pentru a nu fi acuzaţi de deturnare de fonduri europene, consilierii locali din Dumbrăviţa, în frunte cu primarul, au adoptat o hotărâre prin care de bună voie returnează din bugetul local banii veniţi de la Uniunea Europeană. Este vorba de 1,2 milioane de euro.

Iulian Abălaru, consilier local Dumbrăviţa: „Când s-a luat hotărârea de a se accesa fondurile europene, ei s-au gândit, respectiv consilierii şi primarul, s-au gândit că am putea să o folosim ca pe o grădiniţă. Este o chestie ilegală. Singura posibilitate, negăsind acei copii şi neavantajându-ne, a fost să dăm acea hotărâre de consiliu, să restituim banii şi să ne folosim de clădire în interesul comunităţii. ”

Caterina Ledrer, reporter Digi24: „Am încercat să luăm legătura cu primarul comunei Dumbrăviţa, dar acesta nu se află în instituţie şi nici telefonic nu a putut fi contactat.”

Localnicii sunt revoltaţi de situaţie. Ei spun că banii ar fi putut rezolva multe probleme ale comunei.

Păi, de exemplu, o stradă nu are canalizare.”

***

„Nu mi se pare normal, dacă au luat trebuia să ducă lucrurile la bun sfârşit.”

Odată restituită finanţarea europeană, clădirea va rămâne în patrimoniul comunei şi va putea fi transformată în grădiniţă.