Achizițiile făcute de chinezi în domeniul high-tech produc îngrijorare în UE

Data actualizării: Data publicării:
chinese counterfeit

Germania, Franţa şi Italia au cerut autorităţilor de la Bruxelles să le acorde dreptul de veto asupra preluărilor de companii high-tech de către companiile din China, semn al creşterii protecţionismului faţă de investiţiile chineze în cele mai sensibile industrii europene, relatează Financial Times.

chinese counterfeit

Foto: După ce au făcut bani buni din produse contrafăcute, chinezii îi investesc acum în tehnologie

Ministerul german al Economiei a anunţat că cele trei guverne au trimis o scrisoare comisarului pentru Comerţ Cecilia Malmstrom, pentru a deschide o dezbatere pe această temă, informează News.ro.

Scrisoarea cere crearea unei baze legale pentru ca guvernele naţionale să poată interveni în investiţiile directe care sunt controlate de stat.

Germania şi alte state europene ”ar trebui să aibă drepturi sporite de a investiga preluările de companii şi, dacă este cazul, să le blocheze”, se arată în scrisoare.

Problema o reprezintă acordurile care sunt incorecte pentru că sunt finanţate cu fonduri de stat sau au ca scop cumpărarea unor tehnologii importante.

Germania a fost prima ţară care a anunţat toamna trecută că vrea reguli noi ale UE pentru obţinerea unor prerogative sporite pentru blocarea preluărilor de către investitori chinezi.
Iniţiativa poate avea însă şanse mai mari de succes odată cu participarea Franţei şi Italiei, a doua, respectiv a treia mare economie din zona euro.

O serie de tranzacţii ale unor companii chineze au provocat îngrijorare în Germania că unele dintre cele mai apreciate tehnologii vor ajunge în proprietate chineză.

Aceste temeri au atins un nivel maxim în 2016, odată cu achiziţia de 4,5 miliarde de dolari a producătorului de roboţi Kuka de către producătorul chinez de aparatură electrocasnică Midea.

Cancelarul german Angela Merkel s-a plâns la momentul respectiv de lipsa reciprocităţii, afirmând că companiile germane care vor să investească în China întâmpină o serie de obstacole, cum ar fi condiţia de a înfiinţa companii mixte cu parteneri chinezi.

ChemChina a cumpărat producătorul elvețian de pesticide și semințe Syngenta AG pentru 43 miliarde dolari, cea mai mare achiziție făcută de o companie chineză peste granițe. Deasemenea Tencent a preluat Supercell, un producător finlandez de jocuri pentru mobil, cu 8,6 miliarde de dolari. Achiziții similare au avuit loc și în Statele Unite printre care cumpărarea de către Haier a a diviziei de electrocasnice a General Electric. Germania este țara europeană care atrage însă cel mai mult cumpărătorii chinezi, cu 24 de companii germane achiziționate de către întreprinderile chineze începând din luna iunie a acestui an.

Un studiu recent realizat de Ernst&Young arată că investiţiile chineze în Germania au crescut de la 530 de milioane de dolari în 2015 la 12,6 miliarde de dolari anul trecut. Germania a fost destinaţia preferată a investiţiilor chineze în Europa, cu 68 de preluări în tot anul 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri