Ionuţ Dumitru: Modificarea Codului Fiscal a fost trimisă de secretarul de stat Gabriel Biriş

Data actualizării: Data publicării:
gabriel biris

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a declarat la Digi24 că în prezent nu există o adresă semnată oficial din partea Ministerului de Finanţe.

gabriel biris
Gabriel Biriş - FOTO Facebook

Am primit un document de la Ministerul de Finanţe, de fapt un mail în care eram informaţi că se va lansa în dezbatere acest proiect.

Documentul pe care l-am primit nu a fost trimis în mod oficial cu solicitarea elaborării unei opinii aşa cum se face conform legii, doar am fost informaţi că se pune în dezbatere şi că, la un moment dat, o să-l primim să emitem o opinie.

Discuţia între noi şi ministerul de Finanţe a fost mai degrabă informală.

Cale formală nu am avut.

În momentul în care vom avea o formă oficială asumată de ministerul de Finanţe şi vom avea o solicitare scrisă de formarea unei opinii, o vom face. În momentul ăsta nu avem solicitarea”, a declarat Ionuţ Dumitru.

Acesta a precizat că mailul a fost trimis de secretarul de stat în Minsterul de Finanţe Gabriel Biriş.

Ministrul Finanţelor dă asigurări că nu va majora contribuţiile salariaţilor, după ce în presă a apărut un document care prevede contrariul. Potrivit acestui proiect de ordonanţă de urgenţă, plata contribuţiilor sociale ar urma să nu mai fie împărţită între patroni şi angajaţi, ci să fie plătită doar de cei din urmă. Persoanele care desfăşoară activităţi independente ar urma să contribuie la acelaşi nivel cu cei care lucrează în baza unui contract de muncă. Iar angajatorii vor fi obligaţi să majoreze salariul brut pentru ca angajaţii să rămână cu aceleaşi venituri nete.

Citiţi şi:

Plata contribuţiilor ar putea trece de la patron la angajaţi

Anca Dragu, la Digi24: Nu avem în vedere creșterea taxelor pentru angajați

Secretarul de stat Gabriel Biriş şi-a asumat proiectul de modificare a Codului Fiscal, afirmând că prevederile proiectului ar fi benefice şi sunt în spiritul simplificării fiscale. El a susţinut, însă, că este regretabil că un proiect aflat în lucru a ajuns la presă.

Biriş a făcut declaraţiile într-un interviu acordat în Polonia, în marja forumului economic de la Krynica, jurnalistului Dan Cărbunaru de la Calea Europeană, care a postat discuţia cu secretarul de stat pe contul său de Facebook.

"E oarecum un incident regretabil că un proiect care încă era în discuţii a ieşit aşa, pe surse, şi oameni care nu prea au înţeles ce e în acel proiect au început să-l critice. Acel proiect este despre simplificare. (...) Propuneam pentru prima dată în legislaţia noastră a unei plafonări a bazei de calcul a contribuţiilor sociale, efectiv, pe suma tuturor veniturilor", a spus Biriş.

El a apărat propunerea de a reduce la zero contribuţiile sociale datorate de către angajator şi de a majora, în schimb, nivelul datorat de către angajat.

"Ştiţi vreo firmă care să se fi îmbolnăvit şi să se ducă la doctor? Ştiţi vreo firmă care la bătrâneţe să ia pensie? Trebuie să înţelegem un lucru: contribuţiile la sănătate şi la pensie nu sunt ale angajatorului, sunt ale angajatului", a afirmat Biriş.

Secretarul de stat susţine că proiectul nu ar face decât să reaşeze pe baze normale sistemul de contribuţii.

"Noi, datorită unei ipocrizii bine cultivate de-a lungul timpului, am împărţit contribuţiile parte pentru angajat, mai mici, şi parte pentru anagajator, mai mari. A fost doar pentru a ascunde o realitate, şi anume cât de mare este costul muncii în România", a spus Biriş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri