Sari la conținut
News Alert

La cât ar putea ajunge prețul aurului

Aurul ar putea ajunge la valori care nu au mai fost întâlnite de patru ani. După ce a intrat în anul 2017 pe un trend ascendent, uncia de aur ar putea atinge chiar și 1.500 dolari anul acesta. Totuși, are culori diferite în previziunile analiștilor. În timp ce unii văd creșteri, alții sunt conviși că va fi doar stagnare sau chiar coborâre.

Potrivit unui raport al Incrementum, o companie de management pentru fonduri de investiții, aurul ar putea ajunge la 1.400 sau chiar 1.500 dolari anul acesta. Cea mai ridicată valoare a aurului din ultimii ani a fost înregistrată în septembrie 2014, când cotaţiile au atins 1.400 dolari.

Previziunile vin pe fondul evenimentelor de pe scena politică mondială. Încrederea investitorilor în administrația Trump devine tot mai șubredă, după ce președintele american s-a confruntat cu primele sale eșecuri de când s-a instalat la Casa Albă.

După vârful atins în 2014, aurul a continuat aprecierea, cu unele vârfuri, iar finalul lui 2016 a urcat din nou, în contextul incertitudinilor din America sau Europa. Spre exemplu, anunțarea Brexitului a urcat prețul aurului cu 8% într-o singură zi, iar alegerea lui Trump a dus la o majorare cu 5%.

La situația tensionată de pe scena politică se adaugă, în prezent, și temerile privind creșterea inflației. Aceasta este privită diferit de analiști. În timp ce unii consideră că inflația va trimite plasamentele către zonele sigure, cum ar fi tezaurizarea în aur, alții prevăd că investitorii vor duce în direcția opusă, către marje de profit mai mari, prin asumarea de riscuri.

BNP Paribas, care a lansat anul trecut cele mai precise previziuni, consideră că întărirea dolarului și creșterea dobânzii de politică monetară peste ocean ar afecta negativ prețul aurului. Banca Centrală a Statelor Unite a crescut din nou dobânda în martie, pentru a doua oară în ultimele patru luni, iar previziunile pentru anul acesta sunt că vor mai fi alte două măriri ale ratelor.

În America rata inflației este aproape de ținta propusă. De asemenea, în zona euro rata inflației a atins 2% în luna februarie, cel mai înalt nivel din ultimii patru ani.

În timp ce analiștii se contrazic în previziuni, aurul a ajuns la 1.250 dolari, cu aproape 100 de dolari mai mult față de valoarea de la începutul acestui an.