Lira turcească se prăbușește, banca centrală incapabilă să stopeze declinul

Data actualizării: Data publicării:
Turkish_Flag_from_Bosphorus

Lira turcească a continuat să se deprecieze, în condițiile în care banca centrală a Turciei nu a putut restabili încrederea în moneda națională.

Turkish_Flag_from_Bosphorus

Lira turcească a scăzut la noi minime, miercuri, în ciuda eforturilor depuse de către banca centrală pentru a o sprijini prin vânzarea pe piață de dolari. Aceasta face ca lira să aibă cele mai slabe rezultate din acest an, cu pierdere de peste nouă la sută față de dolar, potrivit Reuters.

Numai miercuri lira a căzut cu 2,5 la sută față de dolar pe fondul temerilor că banca va putea lua măsuri suficient de puternice. Reticența băncii de a urca ratele dobânzilor pentru a stopa căderea lirei a accentuat temerile cauzate de bombardamentele militare, încetinirea economică și incertitudinea politică legată de planurile de consolidare a puterii ale președintelui Tayyip Erdogan.

Lira și-a pierdut aproximativ un sfert din valoarea sa față de dolar după tentativa de lovitură de stat în luna iulie. Marți, banca centrală a redus ratelor rezervelor valută străină cu 50 de puncte de bază într-o mișcare menită să aducă pe piață 1,5 miliarde de dolari cu titlul de lichiditate.

Erdogan are ca prioritate stimularea creșterii economice și dorește costuri mai mici cu împrumuturile în economie. El este un critic aprig al ratelor ridicate ale dobânzilor. Unii dintre consilierii și miniștrii săi au afirmat că deprecierea lirei este parte a unui atac asupra economiei turcești.

La ultima sa ședință de stabilire a ratei de politică monetară din luna decembrie, banca centrală a sfidat așteptările unor modificări ale dobânzii de referință și a menținut nivelul acesteia. O nouă setare a dobânzii ar putea avea loc pe 24 ianuarie.

Lira a coborât și în raport cu moneda unică europeană, atingând nivelul de 4.1089.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri