Ministrul care l-a părăsit pe Grindeanu critică noul program de finanţare a mii de firme

Data actualizării: Data publicării:
florin jianu govro

Programul Startup-Nation este unul de antreprenoriat și nu trebuie transformat în unul de ajutor social, a declarat, marți, Florin Jianu, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, într-o conferință organizată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

florin jianu govro

'Vorbim de un program de antreprenoriat, nu vorbim de un program social. Am văzut grila trimisă de minister (Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat - n.r.). Dacă s-a stabilit deja prin Ordonanța de Guvern de aprobare a programului (OUG nr. 10/2017 - n.r.) numărul de loc de muncă, două mai exact, nu mai trebuie să punctezi suplimentar în grilă faptul că, dacă creezi mai multe locuri de muncă, iei un punctaj mai mare. Dacă iei oameni din rândul absolvenților, iar iei puncte suplimentare, dacă iei din categoria șomerilor, iar iei punctaj. Nu este nevoie să punctezi în trei rânduri ajungând la aproximativ 40 de puncte numai locurile de muncă. Mai mult, este o premieră, punctezi ceva ce nu ai - adică dacă asociatul nu a urmat un curs, primește cinci puncte. Este o premieră la nivel global', a precizat Florin Jianu.

Acesta a spus că reprezentanții mediului de afaceri au trimis ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat propuneri care vizează elemente calitative prin introducerea de elemente noi.

'În primul rând vrem să se puncteze calitatea planului de afaceri, dacă proiectul are un caracter inovativ, pentru că ne dorim să avem afaceri de calitate superioară. Un alt element important de punctat trebuie să fie nivelul asumat sau previzionat al cifrei de afaceri nete pentru anul fiscal următor ultimei plăți, raportat la asistența financiară nerambursabilă', a spus Florin Jianu, citat de Agerpres.

O altă problemă a proiectului de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea normelor de implementare a Programului Startup-Nation este legată, în opinia fostului ministru, de specificațiile cu privire la costurile eligibile.

'Așa cum am declarat încă de la lansarea proiectului, pentru prima oară stabilim costuri neeligibile. Ori Hotărârea de Guvern este din nou construită pe costuri. Diferența este mare. Atunci când stabilești costurile neeligibile, dai posibilitatea întreprinzătorului să facă orice fel de cheltuieli consideră mai puțin cele care sunt excluse. Atunci când stabilești o listă cu costuri eligibile, te limitezi, practic, numai la acele costuri. Experiența perioadei 2007-2013 și a fondurilor naționale a arătat că este mai bine să spui costurile neeligibile și întreprinzătorul să își facă planul de afaceri așa cum își dorește', a spus Florin Jianu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri