Mutarea saudiţilor care va creşte preţul barilului de petrol pe pieţele internaţionale

Data actualizării: Data publicării:
Oil Fields In Northern Iraq Try To Reach Maximum Production capacity.
FOTO: Getty Images

Saudiții planifică noi reduceri de export de petrol începând din aprilie. Este o mutare menită măcar să menţină prețurile pe piețele internaționale. Ridicarea cotaţiilor s-a dovedit a fi dificilă. Avem deja o perioadă bună de când stă în jurul a 66 de doalari pe baril la Londra. Oficialii OPEC spuneau la începutul anului că Arabia Saudită, care este cel mai mare exportator mondial, și-ar dori să vadă prețul ţiţeiului undeva la 80 de dolari pe baril. Adică, în jurul valorii record înregistrată prin octombrie anul trecut.

Arabia Saudită, o economie dependentă de comerțul cu țiței, intenționează să își reducă exporturile la mai puțin de 7 milioane de barili pe zi începând chiar de luna această. Este o tăiere de peste 600 de mii de barili pe zi, a anunțat un oficial saudit citat de CNBC.

Deşi are cerere din partea rafinăriilor şi a clienţilor, Riadul a impus o cantitate limitată de export pentru a rebalansa piaţa. Prin astfel de mişcări se încearcă în primul rând reducerea stocurilor de petrol la nivel mondial. Este primul pas necesar într-un plan de revenire a cotaţiilor.

La finalul anului trecut, OPEC și alți producători, precum Rusia, au convenit să reducă producția de petrol cu 1,2 milioane de barili pe zi de la 1 ianuarie, timp de 6 luni. Saudiţii au fost extrem de consecvenţi în a respecta acest plan, iar ultimele decizii arată de fapt că vor să accelereze evoluţiile. Regatul încearcă să se adapteze nevoilor. La sfârșitul anului trecut, Guvernul saudit a spus că intenționează să își crească cheltuielile cu 7% în 2019. Este echivalentul a aproximativ 20 de miliarde de dolari.

Arabia Saudită încearcă de fapt să finanțeze planurile ambițioase de a-și diversifica economia dincolo de produsele petroliere. Mai ales în condițiile în care saudiții au avut un șoc la sfârșit de 2018, când prețul petrolului a intrat sub 50 de dolari pe baril, un minim al ultimilor 2 ani și jumătate, după un nivel de 85 de dolari la începutul lui octombrie.

Aceste noi intenţii ale Arabiei Saudite vor trezi cel mai probabil noi reproşuri din partea lui Donald Trump. Acesta a admonestat de mai multe ori Riadul, pe Twitter, aşa cum îi e obiceiul pentru încercările de a scumpi petrolul.

Planurile Arabiei Saudite pot fi însă stricate de Statele Unite, care devin relevante chiar pe piaţa mondială. Sunt mai mulţi ani de când producţia americană de petrol de şist a urcat vertiginos, însă impactul asupra pieţei mondiale a fost limitat din cauza capacităţilor reduse de export. Dar infrastructura începe să se dezvolte. Exportul s-a dublat anul trecut faţă de 2017. În zona Golfului Mexic, companiile au planuri de dezvoltare care să permită atingerea unei cote de export de 3 milioane de barili pe zi în următorii cinci ani. Practic un sfert din producţia actuală de petrol a Americii ar putea să fie vândută unor clienţi străini.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri