Nu totul este roz: antreprenoriat fără bani, fără timp, fără siguranța zilei de mâine

Data actualizării: Data publicării:
copingwithstress 456px 1

Doar o mică pondere din afacerile la început de drum supravieţuiesc primii doi ani şi un şi mai mic procent ating pragul maturităţii, potrivit unui material realizat de situl wall-street.ro. Publicația a stat de vorbă cu mai mulţi antreprenori din piaţă, unii deja cu peste 10 ani de experienţă, alţii la început de drum, pentru a vedea de ce s-au lovit şi se lovesc ei de când sunt pe cont propriu şi cum depăşesc provocările. Concluzia este că antreprenoriatul este o experiență care nu doar la încercare finanțele celor care inițiază afacerile, nu doar le consumă timpul ci schimbă modul de a vedea lucrurile și metamorfozează relațiile sociale. Concluziile trase sunt interesante.

Antreprenor: ”Când ești ciocan vezi numai cuie”

Valentin este unul dintre cei mai titraţi antreprenori din România, înregistrând atât exit-uri de succes cât şi proiecte pe care "le-a dat de zid"; cu alte cuvinte, cunoaşte foarte bine multiplele faţete ale antreprenoriatului.

"Primul minus (al renunţării la un job "nine to five"– n.r.) este renunţarea la siguranţa zilei de mâine. Practic, un antreprenor îşi clădeşte propriul sistem solar renunţând la a se învârti cuminte ca o rotiţă în sistemele construite de alţii. Partea bună este că nu poţi deveni puternic dacă nu scapi la această siguranţă care este de fapt o iluzie - siguranţa nu există. Poate, când vei îmbătrâni, vei regreta timpul în care puteai construi ca antreprenor sau poate, invers – vei regreta că ai îmbătrânit prematur", spune el, zâmbind.

Un alt minus este că renunţi la multe relaţii sociale - partea bună este că te eliberezi de cele superficiale, mai spune el.

Însă minusul cu adevărat dureros este că timpul pe care îl poţi aloca simplităţii de a contempla viaţa aşa cum este, este cu mult mai mic. "Ca antreprenor, eşti obligat să acţionezi permanent, până şi în momentele în care admiri un copil jucându-se, un tablou într-o galerie de artă sau vizionezi un film, mintea de antreprenor caută oportunităţi de business. Când eşti ciocan, vezi numai cuie - dacă te identifici cu acest rol, desigur”, spune el, plastic.

Mai multe cazuri și opinii ale antreprenorilor puteți găsi în materialul de pe wall-street.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri