Numărul de telefon ia locul IBAN-ului

Data publicării:
iban

Numărul de telefon poate lua locul IBAN-ului începând de anul viitor. Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că în 2018 vrea să lanseze un sistem care va lega contul bancar de numărul de telefon al utilizatorilor, astfel încât aceştia să poată face plăti introducând doar numărul de telefon al beneficiarului.

Pentru lumea businessului, ar putea fi un nou imbold către dezintermediere de vreme ce oamenii vor putea face plăti şi transferuri fără a mai apela la serviciile companiei de legătură, Paypal de pildă.

Totuşi, plăţile făcute prin numărul de telefon nu sunt nici noi şi nici revoluţionare - chiar paypal a construit un serviciu similar, iar americanii de la Square sunt aproape să vină cu propria versiune în Europa.

Dar marea temere a bancherilor centrali de la BCE e că aglomerarea acestor servicii va fractură piaţă de plăti din UE iar la final în loc că toate ţările să aibă un singur standard s-ar ajunge la mai multe sisteme incompatibile, deşi poate acesta ar fi fost cel mai bun mod de a păstra competiţia dintre ele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri