Poziția mai bună face apartamentele vechi cu 7% mai scumpe decât cele noi

Data publicării:
constructie apartamente AGERPRES 1

Apartamentele vechi din România sunt uneori semnificativ mai scumpe decât cele noi, preţul mediu fiind mai mare cu 7,4%, iar Cluj-Napoca este un exemplu în acest sens, potrivit unui studiu publicat vineri de portalul Imobiliare.ro.

constructie apartamente AGERPRES 1

Cluj-Napoca ilustrează cel mai bine acest paradox al preţurilor, suma medie solicitată pentru apartamentele vechi fiind, la finele lunii septembrie, de 1.261 de euro pe metru pătrat util, faţă de 1.174 de euro pe metru pătrat în cazul locuinţelor noi, informează News.ro.

Discrepanţa se observă şi în zona centrală a oraşului, unde un apartament vechi costă, în medie, 1.408 euro pe metru pătrat, faţă de 1.375 de euro pe metru pătrat, la cât ajunge unul nou. Una dintre explicaţii ar fi că, dat fiind faptul că au fost primele construite, blocurile vechi beneficiază, de regulă, de un amplasament mai bun, chiar în interiorul aceluiaşi cartier, şi au acces mai uşor la mijloacele de transport în comun, obiective culturale, magazine şi şcoli.

”Construcţia de blocuri noi, pe de altă parte, este foarte limitată de disponibilitatea loturilor pentru construcţii, astfel că terenurile achiziţionate de investitori sunt, de fapt, ceea ce a rămas în urma dezvoltărilor rezidenţiale tradiţionale şi a putut fi achiziţionat la un preţ acceptabil”, se arată în studiu.

Totodată, oferta actuală din piaţă pe segmentul nou este reprezentată în bună măsură de apartamente construite în perioada de boom, unde accesul a fost pus pe volum şi mai puţin pe un concept. Acest paradox al preţurilor ar trebui să fie corectat de noua generaţie de locuinţe noi, care va avea un concept bazat pe nevoile cumpărătorilor, potrivit Imobiliare.ro.

”În bună măsură, proiectele noi vor beneficia de un amplasament bun, datorat ieftinirii terenurilor în criză şi revalorizării unor loturi cu un amplasament foarte bun şi acces facil la punctele de interes pentru cumpărători”, mai menţionează sursa citată

Bucureştiul face excepţie de la această anomalie a preţurilor. Aici, locuinţele din blocurile vechi costau, la finele lunii trecute, 1.062 de euro pe metru pătrat util, iar cele noi, pe de altă parte, aveau un preţ mediu cerut de 1.201 euro pe metru pătrat. În zona centrală, valoarea medie de listare pentru un apartament vechi este de 1.295 de euro pe metru pătrat, faţă de 1.500 de euro pe metru pătrat pentru unul nou.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri