Prețul țițeiului, la maximul ultimului an și jumătate

Data publicării:
Sonde petroliere petrol titei GettyImages septembrie 2015-1

Preţurile petrolului urcă la un nivel maxim din ultimul an şi jumătate, după ce Arabia Saudită a sugerat noi scăderi ale producţiei.

Sonde petroliere petrol titei GettyImages septembrie 2015-1

Preţurile petrolului au urcat luni până la niveluri maxime din iulie 2015, după ce Arabia Saudită a sugerat că ar putea reduce producţia mai mult decât s-a angajat prin acordul cu statele membre ale Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi cu alţi mari producători, precum Rusia, în scopul reducerii ofertei şi creşterii preţurilor, transmite Bloomberg.

Cotaţiile futures au urcat cu 5,8% la New York şi cu 6,6% la Londra, potrivit News.ro

OPEC a convenit reducerea producţiei de petrol cu 1,2 milioane de barili pe zi, în timp ce statele din afara organizaţiei vor restrânge la rândul lor livrările cu alte 600.000 de barili pe zi.

Ministrul saudit al petrolului, Khalid Al-Falih, a declarat sâmbătă că Arbia Sauditpă, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, va "reduce substanţial" până sub ţinta fixată în cadrul acordului. 

OPEC a ajuns la un acord cu 11 state nemembre ale cartelului petrolier, inclusiv Rusia şi Mexicul, care au acceptat să reducă la rândul lor producţia.

Scumpirea țițeiului este de așteptat să fie urmată de una a prețurilor la carburanți. În general, fiecare scumpire a țițeiului cu 10 puncte procentuale este urmată de o alta a cotațiilor la carburanți cu trei puncte procentuale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri