„Prima Casă” primește bani

Data actualizării: Data publicării:
bani casa ECONOMIE BANCNOTA 100LEI BANI AGERPRES-2

FOTO: Agerpres

Nouă bănci care au terminat deja banii de credite garantate de stat vor beneficia de alocare. Cele 28 de milioane de lei reprezintă garanții care nu au fost folosite până acum. După ce vor fi cheltuiţi şi aceşti bani, băncile vor putea să acceseze încă zece milioane de lei, garanţii proaspete, constituite într-un fond de rezervă.

Aşadar, în total mai sunt disponibile garanţii de 38 de milioane de lei prin care pot fi acordate credite de 76 de milioane de lei. Nu înseamnă foarte mult. Cum valoarea medie a creditelor este de 38.000 de euro, adică 171.000 de lei, vor mai putea fi cumpărate prin Programul Prima Casă aproximativ 450 de locuinţe.

Anul acesta, alocările iniţiale pentru Prima Casă au fost de 1,7 miliarde de lei, cu o treime mai mici decât anul trecut. Însă banii s-au epuizat rapid pe fondul tensiunilor provocate de Legea dării în plată. Statul a decis apoi să majoreze cu încă 500 de milioane de lei garanţiile, însă şi aceşti bani s-au epuizat rapid, mai ales că unele bănci acceptaseră cereri de credit chiar dacă nu mai aveau fonduri la dispoziţie.

Fondul de rezervă de 10 milioane de lei reprezintă cea mai mică suplimentare de anul acesta.  

Din 2009 şi până acum, 182 de mii de români au luat credite de tip „Prima Casă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri