Programul prin care li s-au promis bani antreprenorilor începători este blocat

Data publicării:
grafi economie buzunare goale
Foto: Shutterstock

Programul Start Up Nation, prin care statul român le-a promis bani antreprenorilor aflaţi la început de drum, e blocat. Beneficiarii nu şi-au primit nici până acum finanţarea promisă la final de an, iar unii dintre ei sunt aproape să îşi închidă afacerile, care nici măcar nu au început să funcţioneze.

Dimensiunea dezastrului a fost descoperită la discuţiile din Parlament pe bugetul din acest an. Cei din Ministerului pentru Mediul de Afaceri au spus că s-au făcut plăţi de 200.000 de lei către 23 de beneficiari ai programului Start Up Nation.

Un total de un milion de euro dintr-o finanţare promisă de 375 de milioane de euro pentru 2017. Statul a aprobat proiecte, a promis dar nu a dat drumul la finanţare pentru a păstra echilibrul bugetar. Oamenii şi-au făcut planuri, iar Guvernul de fapt a vândut gogoşi.

Cosmin Stan este unul dintre cei peste 8000 de antreprenori care au primit undă verde pentru finanţarea afacerii prin programul Start-Up Nation. A primit punctaj maxim, a semnat toate documentele şi de atunci tot aşteaptă cei peste 40.000 de euro care i-au fost promişi până la finele lui 2017.

Cosmin Stan, antreprenor: „Ştiu că toată lumea este panicată de problema asta, de întârziere. Eu cred că sunt norocos că nu am apelat la credite, dar sunt mulţi care au apelat şi acum trebuie să plătească dobânzi şi acum se gândesc să îşi închidă afacerea înainte să o deschidă”.

Nici Cosmin nu este departe de a trage obloanele locului pe care nici măcar nu l-a inaugurat.

Cosmin Stan: „Mi s-a spus să aştept că mă contactează ei. Până acum nu m-a contactat nimeni”.

Pentru că nu are încredere că va primii banii în viitorul apropiat, singura şansă ca să nu oprească tot ce a început este să înceapă pe cont propriu. A investit deja peste 20.000 de euro în câteva echipamente, dar mult mai puţin performante decât cele prevăzute în proiectul în care i s-a promis finanţare de la stat.

Cosmin Stan, antreprenor: „M-am apucat să lucrez aici şi să încerc să deschid prin fonduri proprii”.

Guvernul promitea că în 2017, va transfera 600 milioane lei beneficiarilor.

Ministrul pentru mediul de afaceri spunea că au fost 20.000 de persoane care au cerut finanţare.

Pentru ediţia din 2018 a programului Start-Up Nation vor putea fi finanţate 3.500 de firme. Ar fi mai puţin de jumătate faţă de capacitatea de anul trecut, dar cea pe hârtie pentru că în realitate programul este de fapt un stop, nu un start.

FOTO: Shutterstock

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri