Rețeta unei afaceri românești de succes la Paris: "Am făcut un pariu"

Data actualizării: Data publicării:
ecaterina paraschiv

Zacusca, ciorba, micii, sarmalele și papanașii au cucerit Parisul. Capitala gastronomiei mondiale s-a îndrăgostit de preparatele noastre, graţie unui restaurant cu specific românesc. Ibrik Kitchen este pariul pe care l-a pus cu ea însăşi o avocată născută în România şi pe care l-a şi câştigat, cu ajutorul a doi maeştri bucătari de pe meleagurile noastre. Revista Vogue a inclus localul în top cinci restaurante din Paris, iar Le Figaro, L'Express şi multe alte publicații de renume din Hexagon vorbesc la superlativ despre mâncarea ce i-a cucerit pe pretenţioşii gurmanzi parizieni.

Telefonul restaurantului Ibrik Kitchen, aflat la doi kilometri de centrul Pompidou și halele centrale, sună aproape continuu, de parcă tot Parisul vrea să mănânce acolo. Ecaterina Paraschiv, proprietara localului, încearcă să își strecoare clienţii la mese cu abilitate.

Ecaterina Paraschiv, proprietara Ibrik Kitchen: Făceam cafea ibric cu bunica mea, de fapt ea ghicea în cafea și eram foarte sensibilă la lucrul ăsta. Apoi, părinții mei făceau mese mari acasă, cu mâncare multă și multe zâmbete și așa mi-a venit ideea.

Ecaterina a plecat din România când avea 6 ani şi jumătate. Păstrează însă multe amintiri despre ţara natală, iar unele au ajutat-o să devină celebră la Paris.

Ecaterina Paraschiv: Am crescut în Franța, dar mama făcea de mâncare de la noi de acasă, nu chestii franțuzești. Au fost tradițiile foarte importante, mai ales că mama vine din nord, din Bucovina.

Tradiţiile au ajutat-o să ducă o bucată din România în Oraşul Luminilor. În acest colț magic al Parisului pare că intri direct în bucătăria de altădată. Maeştrii bucătari, români şi ei, te întâmpină ca pe un prieten, zâmbesc, glumesc și încep poveştile încă de când intri în restaurant. Nu se opresc nici când prepară bunătăţile.

Bogdan Alexandrescu, maestru bucătar: Cea mai mare bucurie e acel zumzet de tigăi, pahare, tacâmuri, conversații, e magic.

Ecaterina Paraschiv: Cel mai important e ca oamenii să se simtă în familie.

Ovidiu Malișevschi și Bogdan Alexandrescu sunt cei doi chefi care i-au cucerit pe parizieni cu bucatele lor. La 33, respectiv 30 de ani, lucrează la foc continuu de câteva luni, de când s-a deschis restaurantul.

Ovidiu Malișevschi, maestru bucătar: Bucătăria românească se aseamănă cu cea franțuzească, doar că e mai stilizată și se bazează pe gătirea elementelor separat.

Bogdan Alexandrescu, maestru bucătar: Am zis să arătăm o bucățică din țara și din ADN-ul nostru oamenilor care apreciază mâncarea bună.

Restaurant românesc, în topul Vogue Franţa

Nimeni nu se aştepta însă la un asemenea succes. Restaurantul nu îi atrage doar pe români. Francezii se înghesuie şi ei la zacuscă, ciorbă, mici, sarmale și papanași. De aici până la includerea localului cu specific românesc în topul revistei Vogue a mai fost doar o înghiţitură.

Ovidiu Malișevschi, maestru bucătar: Nu știm exact ce va urma, e ceva nou și pentru noi, nu ne așteptam la asemenea boom.

Ecaterina Paraschiv: Am făcut un pariu. E o cultură foarte bogată și oarecum mă așteptam, parizienii sunt foarte curioși și la un moment dat vor să descopere ceva nou.

Cât despre reţeta succesului....

Ecaterina Paraschiv, proprietara Ibrik Kitchen: Avem o echipă foarte bună și râdem foarte mult, ăsta cred că e secretul nostru.

Următorul vis al celor trei români care au cucerit gusturile parizienilor este să deschidă un restaurant şi la Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
ibrik fb
Ibrik, restaurantul românesc care i-a cucerit pe francezi
viena generic
Românii care au afaceri de succes în Viena
Partenerii noștri