România, printre ţările cu cel mai mare declin al investiţiilor

Data actualizării: Data publicării:
scadere bursa economie globala_shutterstock_349461494

România se află printre ţările cu cel mai mare declin al investiţiilor, ca procent din PIB, între 2007 şi 2017. E un indicator al modului în care Guvernele care s-au perindat în acest deceniu pe la Palatul Victoria şi-au făcut treaba. De fapt, mare parte din investiţiile în economia reală aparţine privaţilor. Statul lucrează doar cu mărunţiş.

Datele Eurostat arată că, în 2007, an de dinainte de criză, investiţiile în sensul larg al cuvântului au reprezentat peste 35% din Produsul Intern Brut de la acea vreme al României. Prin comparaţie, anul trecut valoarea investiţiilor a fost sub 23% din PIB. Criza a venit, a trecut, economia a avut o perioadă de consolidare, însă investirea a fost lăsată deoparte.

E drept, între timp valoarea Produsului Intern Brut în preţuri curente este mai mult decât dublă, dar cu cât o economie este mai mare, cu atât are nevoie de de mai multe resurse direcţionate către proiecte care asigură dezvoltarea.

România ocupă un locul 4 în clasamentul ţărilor pentru care investiţiile nu au reprezentat o prioritate. Suntem depăşiţi doar de Letonia, Grecia şi Estonia. Sunt ţări puternic lovite de criză, chiar dacă balticele, date fiind dimensiunile reduse ale economiilor, au reuşit să îşi revină după ieşiri masive de capitaluri în urma evenimentelor din 2008.

În datele europene este luată în calcul formarea brută de capital fix, ceea ce ar putea fi considerate investiţii într-un sens extins. Cuprinde nu doar investiţiile productive ci tot felul de acumulări de active, inclusiv ale populaţiei. Practic ar consta în ceea ce nu este direcţionat către consum într-o economie, inclusiv stocuri. Chiar dacă sunt în sens larg, dau o imagine destul de clară asupra priorităţilor.

Investiţiile nete în economie sunt însă mult mai jos. Datele statistice arată că acestea au fost anul trecut aproape de 80 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă circa 9% din Produsul Intern Brut. Investiţiile publice au reprezentat doar o treime din total, statul contribuie cu foarte puţini bani, restul reprezintă capital al mediului privat. Ca pondere în produsul intern brut, investiţiile publice au ajuns anul trecut la minimul ultimilor 15 ani.

Anul trecut, totalul investiţiilor din statele membre ale Uniunii Europene s-a ridicat la aproape 3.100 miliarde euro. Aproape jumătate din aceste investiţii au mers în construcţii, sector urmat de utilaje, echipamente şi achiziţii de armament. Per total, în 2017, investiţiile de la nivelul Uniunii Europene au scăzut cu aproape 2 puncte procentuale faţă de 2007.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri